Marmeláda z červené řepy

Řepná marmeláda byla symbolem válečné bídy zejména za druhé světové války a po ní. Čas pootočil kolem dějin. V současnosti patří marmeláda z řepy mezi pokrmy, které jsou tak zvaně “in”. Zájem o marmeládu z červené řepy je způsoben i tím, že vzrostl interes o červenou řepu jako takovou. Některé současné marmelády z červené řepy mají sladkou ovocnou pomazánku skutečně imitovat. Jiné produkty jsou marmeládou sice nazývány, ale charakterem patří do pikantních pochutin podávaných k masu.

 Marmeláda z řepy v době nadbytku?

Kdyby se hospodyňky, které musely zajišťovat výživu rodiny – a dětí – v průběhu první nebo druhé světové války dozvěděly, že marmeláda z řepy je v současné době na tapetě pochutin, které “frčí”, asi by to měly za rouhání.

  • Vyrábět marmeládu z řepy, když počátkem zimy často vidíme stromy obalené neočesanými jablky?
  • Když lesní maliny a ostružiny ozobá leda ptactvo a šípky uschnou na keřích do další sezony?
  • Děláme marmeládu z řepy, a přitom necháváme bez povšimnutí přírodní zdroje lahodných chutí a vitaminů?

Řepná marmeláda byla symbolem válečné bídy a nedostatku potravin i surovin. A to nejen v naší zemi. Například německý spisovatel Heinrich Böll ve svém románu Dům bez pána s motivem náhražkové marmelády z řepy pracuje v celém díle. O tempora, o mores, zhodnotil by možná současnou situaci.

Současné řepné marmelády jsou jiné

Nutno však objektivně uznat, že výrobky, které se v současné době v Česku nazývají řepnými marmeládami (nebo dokonce i řepnými džemy), jsou jiné než ty, v nichž řepa figurovala jako levná náhražka nedostupného ovoce. Obvykle také novodobé marmelády z červené řepy neslouží k namazání na chleba s máslem. Velmi často se překládají jako pikantní doplněk, pochutina, k různě upraveným masům.

Také technologie výroby je dost často jiná. U ovocných marmelád a džemů se využívá přirozené želírovací schopnosti ovoce, jež obsahuje pektin. Když ovoce pektin nemá, dodávají se do rozmělněného ovoce pektiny v různých želírovacích přípravcích (u nás je nejznámější například Pektogel).

  • V některých receptech se želírovací přípravek doporučuje i do marmelády z červené řepy.
  • V jiných receptech se zahoustnutí produktu docílí reduklcí tekutin (tak se dělají povidla), a nebo zahuštěním nějakou jinou rozvařenou zeleninou.

Marmeláda z červené řepy: A bude o ni „doma“ zájem?

Než se do přípravy marmelády z červené řepy pustíme, je dobré kriticky zvážit, kdo bude hotový produkt jíst. Jestliže naši strávníci nemají rádi červenou řepu, nebudou nadšeni ani z marmelády z červené řepy. Komu řepa nechutná, rozpozná ji v každém produktu, byť by byl seberafinovaněji dochucen.

Asi nejlepším řešením je vyrobit řepné marmelády jen trochu, na zkoušku. A možná – je-li podávána jako pochutina k masu, radějíi se oznašení marmeláda z červené řepy vyhnout, protože pro někoho to moc lákavě nemuselo znít. V případě úspěchu se pak můžeme pustit do výroby ve velkém.

Marmeláda z červené řepy: Recepty

Marmeláda z červené řepy – imitace ovocné marmelády

  • Červenou řepu oloupeme, nakrájíme, zalijeme vodou, aby byla řepa jen ponořena, přidáme kousek celé skořice a uvaříme do měkka. Měkkou řepu i s vodou, v níž se vařila, ale bez skořice, rozmixujeme do hladka. Přidáme šťávu ze dvou citronů.
    Měl odměříme a dál postupujeme, jako by se jednalo o měl ovocnou. Na jeden litr měli přidáme 600 – 800 g cukru, v kterém jsme rozmíchali tři sáčky pektogelu.
    Měl přivedeme k varu, přisypeme cukr s Pektogelem. Znovu uvedeme k varu a tři minuty povaříme. Pektogel obsahuje kyselinu citronovou, takže dodá výrobku kyselejší chuti. Naplníme do skleniček a pro jistotu sterilujeme.

Marmeláda, příloha k pečenému masu podle Kluků v akci

  • 8 lžic krupicového cukru, 200 g vařené červené řepy, 200 g sušených švestek, 250 ml červeného vína, hvězdička badyánu, mletá skořice, drcený kardamom.
    Pracovní postup: V kastrolu nebo vyšší pánvi rozpustíme cukr na světlý karamel, vložíme nekrájené švestky a červenou řepu, podlijeme vínem, přidáme koření – badyán vcelku (ke konci vyjmeme), skořici a kardamom a podusíme. Jakmile je vše měkké, rozmixujeme a dáme vychladit.

Džem z červené řepy (polský recept)

  • 1 kg červené řepy – mladé, 0,5 kg cukru, 1 hrst sekaných mandlí, šťáva z poloviny citronu.
    Pracovní postup: Omytou neoloupanou řepu upečeme v troubě. Měkkou oloupeme, nakrájíme na koustičky. V kastrolu rozpustíme cukr (nesmí se připálit a vložíme do něj kousky řepy. Snížíme teplotu a řepu v cukru necháme asi půl hodiny táhnout. Poté přidáme mandle a citronovou šťávu.

Zanechte odpověď