Marmeláda z jablek

V plejádě marmelád není jablečná marmeláda příliš frekventovaná. Přesto to je chutný ovocný produkt, který v jídelníčku najde uplatnění. Vyrobit marmeládu z jablek je rovněž dobrá „finta“, jak zachránit pár kilogramů jablek před zkázou, jestliže například odjíždíme z domu na delší dobu a je zřejmé, že by jablka „nepočkala“ v dobrém stavu. Marmeláda z jablek je málo pracná a rychle připravená, což by také mohlo být motivem k jejímu zhotovení.

Když marmeláda z jablek, tak na „férovku“

Úvodní větu a „malé frekvenci jablečné marmelády“ je třeba uvést na pravou míru. S marmeládou z jablek se setkáváme častěji, než si myslíme, a také než bychom si přáli. A to v kupovaných průmyslových produktech, které mají na etiketě označení třeba meruňková, jahodová nebo i jiná, ale ne jablečná marmeláda. Bývá nepěkným zvykem velkovýrobců „nastavovat“ jednodruhové marmelády právě jablky. Není to žádný velký prohřešek, jen cena by neměla být stejná, jako u marmelád vyrobených z jednoho druhu ovoce.

Naštěstí už mají nějaký ten čas výrobci povinnost uvádět složení výrobků, takže nechceme-li kupovat jablkovou marmeládu s příchutí jahod a s „ečky“ barviv, buď musíme pečlivě vybírat, a nebo si marmeládu vyrobit doma. A má-li už být marmeláda z jablek, tak poctivě, „na férovku“, bez kabátku jiné chuti.

Marmeláda z jablek

  1. Z jablek se nejčastěji připravují povidla. Je to báječný způsob, jak zpracovat velké množství jablek. Vyrobit povidla je poměrně pracné a zdlouhavé.
  2. Ještě víc času a práce představuje výroba jablečného želé, což je skutečná delikatesa, ozdoba spíže a vizitka pracovité hospodyně.
  3. Mezi těmito produkty stojí marmeláda z jablek„úniková cesta“ pro ty,kdo neberou vaření jako svého „koníčka“, a přesto chtějí rodině připravovat chutnou a poctivou krmi.

Na jablečnou marmeládu jsou vhodnější nakyslé odrůdy jablek. Lépe se rozvářejí a obsahují víc želírujícího pektinu. Přesto je dobré – pro zaručený výsledek – i do marmelády z jablek želírující přípravek v menším množství přidat, aby byl konečný výsledek vazký a nebyl vodnatý, aby nepřipomínal jen hustší jablečnou dřeň.

Marmeláda z jablek

  • 5 kg nakyslých jablek (lze i padaná)
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 balíček pektogelu

Jablka přebereme, vykrájíme poškozené části, zbavíme jadřinců, oloupeme. Nastrouháme na hrubém struhadle.

Nastrouhaná jablka dáme do většího kastrolu, podstříkneme malým množstvím vody (tak 100 ml) a pod pokličkou rozvaříme. Když je jablečná hmota rozvařená, není třeba mixovat ani pasírovat. Odstavíme ji a necháme trochu zchladnout, abychom mohli bezpečně zjistit její objem.  Buď rozvařená jablka zvážíme nebo objem změříme nějakou dutou mírou (rozdíl mezi kilogramem a litrem je zanedbatelný).

Odvážíme tři kilogramy nebo odměříme tři litry. Zbytek můžeme dát zmrazit, vznikne oblíbená mražená dřeň. Jablečnou hmotu dáme zpět do hrnce, přivedeme k varu a přisypeme kilogram cukru, do kterého jsme zamíchali jeden balíček pektogelu. Ten obsahuje i kyselinu citronovou, takže se hmota vizuálně projasní a zvýrazní se jablečná chuť. Necháme tři minuty provářet.

Ještě vřelou  marmeládou z jablek naplníme čisté a vypařené zavařovací skleničky (nálevkou, „trychtýřem“). Zavíčkujeme čistými a vypařenými víčky a hned obrátíme, aby se víčka dobře zatáhla. Kdybychom nechali marmeládu před plněním vychladnout, je třeba ji sterilizovat (25 minut při 80 stupních Celsia).

Použití jablečné marmelády

Jablečnou marmeládu můžeme podávat:

  • ke sladkému pečivu (briošky, mazanec, vánočka, vdolky a bavorské vdolečky…)
  • výtečně se hodí na bramborové placky,
  • plníme jí koláče a balené buchty,
  • taštičky z křehkých a listujících těst,
  • kynuté záviny,
  • zdobíme jí pudinky, tvarohové dezerty, flameri.
  • Někdo ji má rád i na rohlík s máslem.

Kořeněná marmeláda z jablek

V čase zrání jablek se v různých „dámských“ magazínech objevují recepty na různě kořeněné jablečné marmelády. S badyánem, citronem, skořicí, rumem, zázvorem

Asi každá kuchařka musí projít životní etapou, kdy podle takových receptů experimentuje. A asi každá se setká s tím, že o kořeněné marmelády doma moc velký zájem není. Každý ochutná, pochválí – a víc nechce. Právě tak dopadnou v jiných domácnostech naše skleničky experimentálních marmelád z jablek, které rozdáme jako „jedlý dárek“.

Pak nastává „návrat ke kořenům“, protože prostá chuť ovoce vždy zvítězí. Ale zkušenost je nepřenosná, proto musí každý získat tu svou. Tak snad jen dvě rady:

  1. experimentovat v malém množství (například z odloženého dílu čisté marmelády z jablek)
  2. a kořeněné marmelády ukládat do malých, co nejmenších sklenic.

Ilustrační foto: (jez)

Zanechte odpověď