Mleté maso je oblíbeno kuchaři i strávníky – je rychle upraveno, rozemleté kousky tuku je činí šťavnatým, a přitom nám nevadí při konzumaci. Protože se na mleté maso používají levnější sorty masa, není mleté maso ani nijak drahé, navíc je lze „nastavit“. Tepelná úprava v troubě je pohodlná. Pro inspiraci nabízíme několik receptů na mleté maso do trouby.

Mleté maso? Ale raději přímo od řezníka

Mleté maso kupujeme v řeznictví nebo si je sami meleme. Mleté maso, které se prodává ve velkých prodejnách a je zataveno do „vaničky“ není radno brát:

  • obsahuje vysoké procento vody (to zjistíme, když se při tepelné úpravě před očima „smrskává“ a z masa zůstane jen houževnatý „žvaneček“),
  • dále obsahuje velké množství soli
  • a jiná „ečka“, která zajišťují delší dobu jeho trvanlivosti.
  • Někdy je v takovém mase semlet hovězí lůj, který nepříjemně zapáchá.
  • Mleté maso ve „vaničkách“ je také dražší než mleté maso u řezníka,
  • a tak je nám nabízena po všech stránkách nižší kvalita za vyšší cenu.

U malého řezníka vidíme, jak maso mele, a nebo můžeme sami požádat, aby nám vybraný kousek masa pomlel. Nebo si to můžeme udělat sami doma. Pro mletí se hodí ořezy, které nám zbydou při úpravě například masa na grilování, kotlety, případně můžeme namlet malý kousek vepřového boku, který jsme koupili a nijak nespotřebovali.

Mleté maso: Recepty do trouby

Kološvárské zelí

  • 700 g mletého vepřového masa, 50 g sádla nebo oleje, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, vývar, sůl, pepř, 2 až 3 stroužky česneku, 600 g kysaného zelí, 50 g slaniny, 200 g klobásy (debrecínské), 100 g rýže, 1 lžíce sádla, 0,3 l kyselé smetany.
    Příprava: Na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno krájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku, chvíli osmahneme a na tento podklad dáme mleté vepřové maso. Nepatrně podlejeme vývarem a dusíme. V polovině dušení osolíme, opepříme a ochutíme nadrobno nasekaným česnekem. Kysané zelí mezitím zbavíme láku, pokud je třeba, nakrájíme na menší kousky a podlité trochou vývaru dusíme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a na ní opečeme na kolečka nakrájenou klobásu. Pak na sádle osmahneme rýži, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme doměkka. Zapékací nádobu vymažeme tukem, na dno rozložíme polovinu dušeného zelí, překryjeme masem, klobásou, rýží a nakonec dáme zbytek zelí. Zalijeme kyselou smetanou a v rozehřáté troubě dusíme. Ke konci dušení odkryjeme a necháme zapéci.
    Podáváme s brambory.

Zapečená masová míšenina

  • 300 g mletého vepřového masa, 100 g žampionů, 20 g másla, mletý pepř, sójová omáčka, sůl, trochu mléka, 50 g strouhaného sýra, tuk na vymazání misek, zelenina na ozdobu.
    Příprava: Žampiony podusíme na másle, přidáme k mletému masu a spolu s ostatními přísadami vypracujeme vláčnou hmotu. Rozdělíme ji do vymazaných misek a zapečeme dočervena. Servírujeme přímo ve formičkách a zdobíme kouskem čerstvé zeleniny.
    Podáváme s tenkými plátky chlebíčkové veky.

Mleté maso s pohankou

  • 300 g mletého masa, 300 g pohanky, 200 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce kečupu, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička másla, tuk na vymazání formy, zelená petrželka.
    Příprava: Drobně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mleté maso, osmahneme je, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut. Potom vmícháme nasekaný česnek, houby podušené na másle a petrželku. Pohanku propláchneme, spaříme a upravujeme v osolené vodě 15 minut. Necháme ji okapat a polovinu urovnáme do tukem vymazaného pekáčku. Navrstvíme na ni směs z mletého masa a překryjeme druhou polovinou pohanky. Vejce rozmícháme v kysané smetaně a nalijeme na připravený pokrm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba půl hodiny.
    Pokrm chutná teplý i studený,

Zapékané papriky se sýrem

  • 8 paprik, 300 g mletého masa, 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 80 g másla, strouhanka, vývar (masox), muškátový oříšek, pepř, sůl, petržel.
    Příprava: Do mletého masa vmícháme polovinu dávky sýra, okořeníme, spojíme vejcem, osolíme a zahustíme strouhankou. Nádivkou naplníme paprikové lusky zbavené jadřinců, naskládáme je do máslem vymazané zapékací misky, pokropíme rozpuštěným máslem a podlijeme trochou vývaru. Zapékáme v troubě a 10 minut před dopečením posypeme zbytkem strouhaného sýra.
    Zdobíme petrželkou a podáváme s brambory.

Roláda z mletého masa

  • Asi kilogram mletého masa, strouhanka, cibule, vajíčka, párky, sůl, pepř a tuk na pečení.
    Příprava: Do mletého masa zapracujeme trochu nadrobno usekané cibulky, osolíme a okořeníme pepřem, můžeme přidat i jiné koření podle vlastní chuti. Na pracovní vál se nasype strouhanka, maso se na ní rozprostře, upraví na placku a ta se potře usmaženými míchanými vejci. Doprostřed se potom položí párky a celé se to opatrně zavine. Stejně opatrně přeneseme upravenou roládu do pekáče s rozpuštěným tukem a pečeme v troubě při teplotě asi 200 až 250 stupňů zhruba pětačtyřicet minut.
    Jako příloha je vhodné prakticky cokoli.

Sekaná v pekáčku

  • 750 g mletého vepřového plecka, 100 g tvrdého sýra, 50 g uzeného masa, 4 vejce, 1 dl smetany, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, 3/4 lžičky mleté sladké papriky (či špetka zázvoru), sůl, pepř, pokud máme, lžíci sekané petrželové natě.
    Příprava: Do mletého masa vmícháme nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, papriku, osolíme, opepříme, nalijeme smetanu a řádně prohněteme (nejlépe rukama). Pekáček z varného skla (kastrol s vyššími okraji) vymastíme a vysypeme strouhankou a dáme do něj polovinu směsi. na ni poklademe míchaná vajíčka s drobně nakrájeným salámem a můžeme posypat petrželkou. Přiklopíme plátem z druhé poloviny masové směsky a dáme do vyhřáté trouby. Zpočátku pečeme přikryté alobalem, v poslední třetině předpokládané doby k pečení již pečeme odkryté.
    Příloha – různě upravené brambory, pečivo, kysané zelí, zeleninový salát.