Moučník z červené řepy

Neláká vás pečená červená řepa jako příloha k masu, ale stejně byste ji rádi využili? Zkuste ji zakomponovat do moučníků. Kakaovou buchtu na plech skvěle zvláční a oživí.

Tento moučník můžete servírovat se zmrzlinou nebo polít čokoládovou polevou. Těsto můžete použít také na cupcaky, stačí jen upravit dobu pečení. Bulvy červené řepy před začátkem přípravy moučníku uvařte do měkka, oloupejte a rozmačkejte na kaši.

Ingredience

250 g pyré z červené řepy

Půl lžičky vanilkového extraktu

300 g cukru krupice

250 ml slunečnicového nebo řepkového oleje

3 vejce

225 g hladké mouky

Lžička a půl jedlé sody

Čtvrt lžičky soli

6 lžic kakaa

Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech o velikosti asi 20 x 30 centimetrů vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.

Ve velké míse smícháme pyré z červené řepy, vejce, vanilkový extrakt, olej a cukr. Chvíli šleháme ručním šlehačem. V další míse promícháme mouku, jedlou sodu, sůl a kakao. Přidáme krémovou směs a pořádně spolu zamícháme. Vlijeme do formy a pečeme 25 až 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je buchta hotová. Necháme vychladit, polijeme oblíbeným zdobením a podáváme.

Zanechte odpověď