Moučník ze zakysané smetany

V tomto receptu si připravíme bábovku se zakysanou smetanou a kousky čokolády. Nejlépe se nám budou hodit už předpřipravené čokoládové čočky na pečení, které se dají koupit. Pokud je ale nemáte nebo nechcete kupovat, klidně si obyčejně nadrobno nakrájejte hořkou čokoládu.

Ingredience

2 hrnky polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

Čtvrt lžičky soli

120 g másla

Hrnek cukru krupice

2 velká vejce

Hrnek zakysané smetany

Lžička vanilkového extraktu

100 g čokolády nakrájené na kousky nebo čokoládových čoček

Máslo a krupice nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na ozdobení cukr moučka a mletá skořice

Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Do další misky dáme změklé máslo a cukr a šlehačem šleháme asi dvě až tři minuty, dokud směs není jemná a nadýchaná. Postupně přidáme vejce a vanilkový extrakt. Zašleháme. Přisypeme asi třetinu suchých ingrediencí a polovinu zakysané smetany, zašleháme. Postupně vmícháme po třetinách zbytek suchých ingrediencí a druhou polovinu zakysané smetany. Naposledy, už bez šlehače, vmícháme čokoládové čočky nebo nadrobno nakrájenou čokoládu.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 40 minut. Špejlí zkusíme, jestli už je bábovka hotová. Vyndáme z trouby a vychladlou ji vyklopíme. Pokud chceme, můžeme posypat cukrem moučka a trochou skořice. Pokud chceme bábovku pár dní skladovat, vždy ji zabalíme do sáčku nebo folie, aby nevyschla.

Zanechte odpověď