Okra

Okra se nazývají nezralé plody ibiškovce jedlého, které se používají jako surovina na vaření. Okra nevyniká žádnou speciální chutí, ale má nutriční vlastnosti, pro které je současnou gastronomií ceněna. Okra se díky asijským prodejnám dostala i na český trh. Stále ještě ale nepatří mezi produkty, které bychom mohli koupit a konzumovat běžně.

Okra: „Zelenina chudých“ dobývá Česko

S použitím okry počítají kuchyně tropických a subtropických oblastí. Třebaže ibiškovec jedlý (Abelmoschus esculentus) pochází podle botaniků nejspíš z Asie, postupně se jako kulturní rostlina rozšířil na všechny světadíly s vhodným klimatem.

Obvykle se okra přidává ke směsím zeleniny a masa, do pokrmů typu ragú: v Asii, Malajsii, na Předním Východě, v Africe, v Karibiku, ve střední a jižní Americe…

V našich podmínkách jsme okru znali jen z cestopisné literatury. Evropané ji popisovali jako jeden z nejlevnějších pokrmů, a nijak zvláštní chuti. Někdy bývá připomínáno, že se okře říká „jídlo chudých“. Ono na tom v minulosti asi něco bylo.

Názor na okru se změnil

I když se chuťové vlastnosti okry nezměnily, v současné době je na ni pohlíženo jinak:

  1. jednak to je zelenina pro nás exotická, lákající k ochutnání právě proto, že s ní tradiční české talíře nepočítají.
  2. A dále proto, že novodobými rozbory byly v okře zjištěny látky lidskému prospívající.

V Česku se už stalo skoro pravidlem, že jakákoliv u nás nová plodina je hned opředena nimbem „vynikajících zdravotních účinků.“ Tato „praxe“ se nevyhnula ani okře.

Co se o okře říká

Uvádí se, že má okra vysoký podíl minerálů, a to vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku a organických sloučenin. Dále, že okra je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C, E a K.

Kde okru koupit

V Česku se stále ještě musí okra cíleně shánět, ale možnosti už jsou. Mrazená nebo konzervovaná okra se někdy sežene:

  • ve specializovaných vegetariánských prodejnách,
  • v některých hypermarketech,
  • čerstvý okra – ibiškovec jedlý (čerstvý vážený) je v sortimentu Makra.
  • Další možností jsou některé prodejny provozované asijskými (vietnamskými) obchodníky.
  • Pražané a Středočeši mohou okru koupit ve vietnamské tržnici SAPA.

Pro svou exotičnost není okra nic levného, Makro ji nabízí za skoro 290 Kč/1000 g (údaj 2/2018).

Okra: Vypěstuj si sám

Jenže český člověk si dokáže poradit – okru si vypěstuje sám.  I u nás se lze dočkat slušné úrody okry.   Současná horká léta v Česku jsou pro pěstování ibišku vhodná, ale nejlépe se mi bude dařit ve vinorodých krajích nebo ve foliovníku. Nároky mají srovnatelné s okurkou hadovkou.

  • Sadbu začneme „předpěstovávat“ koncem února nebo začátkem března (do kelímků).
  • Na místo rostliny vysazuje v květnu „po zmrzlých“.
  • Ibišky se rozrostou, zmohutní, potřebují oporu (tyčku).
  • Během vegetace potřebují pravidelnou zálivku a kombinované hnojivo.

Semena několika druhů jedlého ibišku se v Česku dají koupit. Když je nemá nejbližší semenářství, je možno objednat si je z některého e-shopu. Ceny jsou různé – podle počtu semen v balíčku, ale jinak vysoké.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď