Originál tzatziki: Recept

Tztaziki jsou pokrm, jehož základ tvoří okurka, dobrý jogurt a specifické koření. Tzatziki jsou jedním z pilířů řecké kuchyně, ale objevují se i v kuchyni turecké (prolínání řecké a turecké kultury a i kuchyně je dáno historickými okolnostmi). Tzatziki lze podávat jako předkrm, salát, přílohu nebo s pečivem jako lehké, zdravé a velmi chutné samostatné jídlo. Nabízíme pracovní postup a recept na originální tzatziki.

Tzatziki: Pilíř řecké kuchyně

Tzatziki pozná každý návštěvník Řecka, pakliže se tam stravuje z místních zdrojů. Tzatziki jsou na každém jídelním lístku řeckých restaurací, denně bývají nabízeny na bufetových stolech hotelů, lze je koupit v každém větším obchodě. Tzatziki jsou bělavý pokrm se zeleným nádechem. Mají osvěživou nakyslou slanou chuť, v níž dominuje okurka, jogurt a česnek. Akord doplňuje malé množství koření: nejčastěji to je kopr, někdy také čerstvá máta nebo zelená petrželka. Originální tzatziki v Řecku mají hustou konzistenci, protože se na jejich přípravu používá kvalitní hustý řecký jogurt.

Tajemství se skrývá v dobrém jogurtu

Při domácí výrobě v Česku je právě tento jogurt největším kamenem úrazu, protože jogurty u nás vyráběné jsou řídké, a když jsou správně husté, jsou zase poměrně drahé. Jestliže chceme tzatziki připravit jako salát k hlavnímu jídlu, nevadí že bude řidší, ale když bychom je chtěli podávat jako samostatné jídlo, vyplatí se vybrat jogurt opravdu kvalitní. Na trhu se objevují jogurty s označením řecký. Právě tak dobré jsou rovněž tradiční české jogurty prodávané ve skle.

Hustota těchto jogurtů (právě tak jako v Řecku nebo v jiných balkánských zemích) je  zajištěna přirozenou cestou – odpařováním nebo zahuštěním sušeným mlékem. Proto jsou dražší, než levné jogurty, které jsou zahušťovány různými škroby a jinými emulgáty a obsah bílkovin v nich je malý – o přidané „chemii“ v podobě další „eček“ nemluvě.

Chceme-li, aby tzatziki vypadaly i chutnaly stejně jako v Řecku, nepomůže nám ani doma vyrobený jogurt, protože ten bývá také řídký.

Kvalita jogurtu je patrna i podle údajů výrobců na obale. Jogurt na tzatziki musí obsahovat jen mléko (smetanu, sušené mléko) a jogurtovou kulturu, nic víc. Naštěstí už mají výrobci povinnost složení potraviny uvádět.

Okurky na tzatziki

  1. Na tzatziki se nejlépe hodí okurky zvané hadovky. Mají měkkou slupku a zakrnělá, téměř neznatelná jádra.
  2. Vhodné jsou i rychle vyrostlé nakládačky, kterým ještě jádra uvnitř nedozrála.
  3. Velké okurky polní musíme před použitím zkontrolovat. Někdy mají v místě, kterým se dotýkaly země, zatvrdlou až nažloutlou slupku – tu musíme oloupat. také je třeba rozkrojit je, a mají-li velká jádra, je třeba odstranit je.

U skleníkových hadovek (salátovek) tato starost odpadá.

Okurky se na tzatziki používají i se slupkou, pro je třeba nejdřív je důkladně umýt, abychom je zbavili případných postřikových látek. Nejlépe kartáčem. Pak okurku nastrouháme na struhadle s velkými oky. Mírně posolíme, promneme a chvíli necháme stát. Osmotickými jevy v buňkách dojde k tomu, že okurka pustí tekutinu, což je pro výrobu tzatziki žádoucí. Okurku dobře vymačkáme – nejlépe se to dělá v cedníku.

Se solí opatrně

Do jogurtu vmícháme citronovou šťávu, rozetřený nebo prolisovaný česnek, olivový olej a trochu čerstvého, drobně sekaného kopru. Někde – ale ne všude – je zvykem přidat i velmi malé množství čerstvé máty nebo sekané zelené petrželky. Jogurt vlijeme do vymačkaných okurek, promícháme a ochutnáme. Teprve potom případně přisolíme. Obvykle to ale není třeba, protože okurky jsou slané. Se solí je nutno zacházet velmi opatrně, protože v případě jogurtových zálivek přesolení vždy hrozí – a chyba je nevratná, leda přidat další okurky a další jogurt (což není vždy možné).

Tzatziki: Tip na zdravou večeři

Hotové tzatziki dáme vychladit. Podáváme vždy pokud možno přímo z lednice.

Tzatziki jsou vhodné jako letní předkrm (s řezem celozrnného pečiva), jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům, jako salát ke kompletnímu jídlu. Ze všeho nejlepší je možná pochutnat si na této řecké specialitě ke svačině nebo k rychle připravené lehké letní večeři. S celozrnným pečivem chutnají báječně a tělu dodají vše, co potřebuje – vodu, mléčné bílkoviny, minerály i vitaminy.

Recept na tzatziki

  • 2 standardní okurky hadovky (salátové)
  • 400 ml kvalitního hustého jogurtu
  • Půl čajové lžičky soli (případně sůl na dochucení)
  • 2 – 4 stroužky česneku (jak kdo rád česnek)
  • Polévková lžíce drobně sekaného čerstvého kopru
  • Asi 10 lístků máty, trocha petrželky
  • Polévková lžíce olivového oleje
  • Polévková lžíce citronové šťávy

Zanechte odpověď