Ovarové koleno v papiňáku

Ovarové koleno patří k typickým českým pochoutkám. Neobejde se bez vychlazeného piva, plnotučné hořčice, správně pikantního křenu a čerstvého chleba. Nemusíte na něj nicméně nutně chodit do hospody, můžete si ho klidně připravit i doma. Není to nic složitého.

Občas někde narazíte na recept, který k pečení či vaření kolena přidává sójovou omáčku, kečup a kdovíco ještě. Raději na to zapomeňte a vyzkoušejte vařené koleno s tradičním českým kořením. A pokud spěcháte, uvařte si ho v papiňáku, ušetříte tím trochu času.

Ingredience

1 kg vepřového kolena

Sůl

1 cibule

Libeček

Pár stroužků česneku

Pár kuliček nového koření

Pár kuliček celého pepře

Pár bobkových listů

Celý kmín

K podávání: plnotučná hořčice, pikantní křen, čerstvý chléb

Postup

Koleno omyjeme ve studené vodě a z boku nařízneme kůži i s masem. Koleno se pak bude lépe obírat. Koleno vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme celou oloupanou cibuli, oloupané stroužky česneku, libeček, nové koření, celý pepř, bobkové listy, kmín a osolíme. Vaříme v tlakovém hrnci asi 45 minut, v normálním hrnci by to mělo trvat zhruba hodinu a půl až dvě hodiny. Koleno podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem. Vývar, ve kterém jsme koleno vařili, rozhodně nevyléváme, ale použijeme třeba jako základ na guláš.

Pokud chcete koleno nejen uvařit, ale i upéct, vařte ho v papiňáku asi 25 minut a pak pečte v troubě na 190 stupňů půl hodiny přikryté a půl hodiny odkryté.

Zanechte odpověď