Ovčí jogurt

Jogurt z ovčího mléka je alternativou k jogurtu z mléka kravského. Podle současných názorů zdravou, ne-li zdravější alternativou. To především pro lidi, kterým kravské mléko činí potíže v zažívacím traktu. Ovčí jogurt si ovšem rádi dají i lidé bez jakýchkoliv alergií – buď z preventivní péče o svůj organismus, pro změnu chuti nebo třeba jen ze zvědavosti, jak takový jogurt z ovčího mléka chutná.

Ovčí jogurt u nás málo známý

Třebaže chov ovcí patří v některých místech naší země k tradiční zemědělské činnosti, výroba jogurtu z ovčího mléka u nás dlouhou tradici nemá. Důvody jsou pochopitelné.

  1. Jednak výroba jogurtu jako takového patří k mlékařským technologiím v Česku poměrně mladým.
  2. A také zpracování ovčího mléka u nás se ubíralo praktickým směrem.

Protože se ovčí mléko nadojilo a shromažďovalo na mnohdy vysoko položených salaších nebo v kolibách, musely mít výrobky z něj značnou trvanlivost. Tradiční způsoby se omezily na výrobu ovčích sýrů – solené brynzy, oštěpků (které se navíc pro lepší trvanlivost udily), druhotné žinčice. Zpracování mléka na jogurty vyžaduje jiné technologické vybavení a přísnější hygienické podmínky, než jakým někdejší salaše a koliby disponovaly.

Až teprve současné moderní farmy mohou ovčí jogurt u nás produkovat, a především jej prodávat nebo distribuovat zákazníkům a veřejné obchodní síti podle současných přísných předpisů.

Zájem o ovčí jogurt

Zájem o ovčí jogurt mezi českými zákazníky také nemá dlouhou historii. Je podmíněn:

  • jednak zkušenostmi lidí ze zahraničních pobytů;
  • novodobými lékařskými poznatky (podporujícími mnohdy starodávné lidové zkušenosti);
  • nárůstem potravinových alergií;
  • a v neposlední řadě také zvýšeným zájmem o tak zvaně „zdravé stravování“, který v novém tisíciletí zaplavil celý „přecivilizovaný“ svět.

Do české obchodní sítě jsou dodávány jednak ovčí jogurty vyráběné v zahraničí (ponejvíc v Rakousku) nebo ovčí jogurty našich farmářů. Mnozí naši výrobci prodávají ovčí jogurty přímo na farmách, což je zárukou jejich čerstvosti. A mnohdy také nižší ceny, protože odpadají náklady na přepravu a marže obchodu. Obecně je ale třeba počítat s vyšší cenou než u jogurtů z kravského mléka. Stačí vzít v potaz produkci mléka ovce ve srovnání s dojivostí skotu a důvod je jasný.

Ovčí jogurt pro zdraví i krásu

Odborníci na výživu i výrobci mléčných ovčích produktů uvádějí, že ovčí mléko má vysoký obsah bílkovin, esenciálních aminokyselin a proteinogenních aminokyselin, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu tělesných tkání. Významné je také množství kyseliny linolenové, jejíž obsah je v ovčím mléce také výrazně vyšší než v mléce kravském.

  • Často připomínaným kladem ovčího mléka je vysoký obsah vitaminů A, D, E a vitaminů ze skupiny B – zejnéma vitamin B12 a B1.
  • Z minerálních látek je důležitý vysoký obsah vápníku (děti, starší a staří lidé, hlavně ženy po klimakteriu) a zinku (ovlivňuje stav pokožky a nehtů).

Že má ovčí jogurt chuť ovčího mléka? Vždyť je z něj!

Někdy zaznívá názor, že má ovčí jogurt jinou chuť, která není každému příjemná. A jedním dechem je ovčí mléko spojováno s mlékem kozím.

  • Chuť je jiná, protože výchozí surovina je jiná.
  • A chuť výrobků z mléka ovčího je  úplně jiná, než z mléka kozího.

Ovčí jogurt zanechává stejnou chuť, jako třeba brynza, sýrové nitě, korbáčky nebo oštěpky. A tyto výrobky jsou velmi oblíbené – i u dětí (vzpomeňme, s jakým gustem mnohé děti koušou právě ty přesolené korbáče). S výrobky z kozího mléka to je jiné: komu kozí mléko „páchne“, nechuť se nezlomí, třebaže by se jednalo o drahý francouzský kozí sýr.

Závěr: Dospělí se svým předsudky musí vypořádat sami. Chceme-li ovčí jogurt podávat dětem, stačí jej ochutit aromatickým ovocem – třeba malinami, jahodami – a mírně přisladit (medem).

A proč ovčí jogurt kupovat, když k němu máme odpor a je drahý? U někoho – hlavně u dětí s alergií na laktózu – to je možnost, jak do jídelníčku dostat potřebné stavební látky, které jsou obsaženy v mléce kravském, na něž má ale malý strávník alergii.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď