K nepříjemným jevům, které podle statistik pozná více než polovina maminek, je pálení žáhy v těhotenství. Některé těhotné ženy trápí denně. Jestliže i vy zažíváte ty nepříjemné pocity, jaké pálení žáhy v těhotenství způsobuje, svěřte se svému lékaři. Jestli nepomohou přípravky, které vám doporučí, můžete vyzkoušet nějaký „babský“ přírodní lék. Ale i o jeho užívání se nejprve poraďte se svým lékařem. Nechcete-li se trmácet do ordinace mimo pravidelné prohlídky, můžete se ho zeptat e-mailem. Určitě vám odpoví.

Co způsobuje pálení žáhy v těhotenství?

Nejčastějším viníkem pálení žáhy je dolní jícnový svěrač. Jakmile v něm povolí to správné napětí, začne do jícnu pronikat žaludeční kyselina, a samozřejmě ho dráždí.

Pálení žáhy v těhotenství způsobuje především zvětšující se děloha, která tlačí žaludek do vyšší polohy, než je jeho obvyklé místo. Další příčinou jsou hormonální změny způsobující pomalejší trávení. Z žaludku občas unikne jeho už natrávený obsah zpět – nahoru – do spodní části jícnu. Pak zase klesne do žaludku. Lidově řečeno – jedná se o takové malé neúplné „ublinknutí“. A protože je žaludeční obsah kyselý, podráždí sliznici jícnu a žena pocítí to nepříjemné pálení žáhy v těhotenství.

Pálení žáhy v těhotenství není v naprosté většině případů z anatomických příčin. Obvykle jde o projevy funkční, pro které není nutno užívat chemické léky, ale postačí úprava životosprávy a biopřípravky.

Jak na pálení žáhy v těhotenství?

  • Občasné pálení, které se objevuje jen po některých jídlech, je sice nepříjemné, ale není mu třeba věnovat velkou pozornost. Jednodušší je vyhnout se všem pokrmům a nápojům, které jsou zdrojem obtíží.
  • Ostré koření (pálivá paprika, chilli…) způsobuje zvýšené vylučování žaludečních šťáv.
  • Sníme-li ovoce do dvou hodin po obědě nebo večeři, v žaludku se silně naředí šťávy a zhorší se trávení. Mohou se objevit bolesti nebo pálení žáhy. Proto jíme ovoce vždy raději samostatně a po delší než dvouhodinové přestávce po posledním jídle.
  • Někdy pomáhá utišit pálení žáhy v těhotenství ohřátá minerální Bílinská kyselka. Pije se v dávkách 400 – 500 ml třikrát denně, vždy asi 90 minut před obědem a večeří a na noc.
  • Kombinujeme-li ve stravě cukry a bílkoviny, vytvářejí se enzymy, které způsobují zahnívání bílkovin v žaludku. Zpomalený metabolismus je pak příčinou dalších nepříjemností. Sladký moučník po masitém obědě je tedy skutečně na pováženou.

Osvědčené triky proti pálení žáhy v těhotenství

Žaludeční čaj 1

Připravíme si směs bylinek ze stejných dílů fenyklu, heřmánku, meduňky, lékořice a listů ibišku. Čajovou lžičku této směsi spaříme 1/4 litrem vroucí vody a necháme krátce ustát (asi 3-4 minuty). V případě potíží vypijeme asi půl šálku mírně teplého čaje.

Žaludeční čaj 2

Směs bylinek bude obsahovat stejné díly květu lípy, lněného semene, kořene lékořice, kořene puškvorce, listu máty a plodů fenyklu. Jednu polévkovou lžíci bylinek spaříme šálkem vroucí vody a necháme 20 minut vyluhovat. Čaj pijeme dvakrát denně po jídle. Tento čaj je vhodné použít, jestliže potíže vznikají z překyseleného žaludku.

Zažívací soda (bicarbona)

Soda, která se u nás používá už tradičně nejvíc, je velmi drastický prostředek. Tisíce žen však na ni nedají dopustit. Jestliže nejste schopna sodu pozřít, poraďte se v lékárně. Jistě vám nějaké chutnější pastilky doporučí.