Piškotové těsto na dort

Třebaže se v současné době připravují dorty z různých těst, ba i „ne-těst“, piškotový korpus zůstává stále klasickým základem. Piškotové těsto na dort není náročné na suroviny ani na čas. Také se v případě piškotového těsta nedá mluvit o nějaké pracnosti. Jediné, co je zapotřebí, je pokora při zachování pracovního postupu a množství předepsaných surovin.

Piškotové těsto je základ cukrářské výroby

Piškotové těsto je základní cukrářský produkt, který má široké využití k přípravě  moučníků. Protože je lehké a netučné, výborně se hodí k přípravě dortů, u nichž se předpokládaji další kombinace s krémy, čokoládou, a jinými cukrářskými surovinami.

Piškotovým těstem mohou plnit cukrářské pečicí formy, v nichž se piškot upeče v požadovaném tvaru – kulatá forma, podkova, čtyřlístek, srdce…

Předpisy na piškotové těsto se sice v jednotlivostech liší, v zásadě se ale piškotové těsto připravuje ze šlehaných žloutků, šlehaných bílků, cukru a mouky.

Piškotové těsto

Pro přípravu klasického piškotového těsta platí pravidlo:

  1. Kolik váží jedno vejce,
  2. tolik přidáme mouky a cukru,
  3. plus jedna lžíce horké vody.

Některé předpisy uvádějí poměr bez vážení: na jedno vejce jedna lžíce cukru a jedna lžíce mouky.

Piškotové těsto, postup

  • Odvážíme (odměříme) suroviny,
  • oddělíme žloutky od bílků.
  • Žloutky šleháme s horkou vodou a s cukrem, až se vytvoří bělavá hmota.
  • Čistým šlehačem (nesmí na něm být ani kousek žloutkové hmoty) vyšleháme tuhý sníh z bílků.
  • Bílky opatrně  zamícháváme zároveň s moukou do žloutkové hmoty.
  • Vlijeme do tukem vymazané a jemnou strouhankou nebo moukou vysypané dortové formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut.
  • Troubu prvních deset minut neotevíráme.

Kontrola upečenosti:
Horní část: Prsty lehce zatlačte na povrch piškotového korpusu. Měl by být pevný a vrátit se do původní polohy bez toho, že by na něm zůstaly stopy po prstech.
Okraje: Pozorně se podívejte na okraje moučníku. Je-li dobře propečený, měly by být nepatrně odchlípnuté od formy.
Vpich: Vpíchněte doprostřed koláče párátko nebo špejli. Pokud na nich nezůstanou zbytky těsta, je hotov.

Piškotové těsto na dort

Piškotový korpus na dorty

  •  200 g pískového cukru, pět vajec, z půlky citrónu kůru a šťávu, 200 g polohrubé mouky, 30 g solamylu, ztužený tuk, 20 g hrubé mouky na vymazání a vysypání formy, 1 vanilkový cukr.
    Příprava: Cukr, žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru třeme do pěny asi pětadvacet minut. Směs můžeme také ušlehat. Pak přidáme citrónovou šťávu, po částech mouku smíchanou se solamylem a nakonec pevně ušlehaný sníh z bílků. Plech vysypeme moukou, těsto rozestřeme a upečeme ve středně horké troubě do růžova.

Piškotové pláty na hranaté dorty

  • 7 vajec, 24 dkg cukru, 30 dkg hrubé mouky, vanilka, citrón.
    Příprava: Žloutky s polovinou cukru utřeme. Z bílků s druhou polovinou cukru ušleháme tuhý sníh. Do žloutků vmícháme přísady a mouku, pak opatrně sníh. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve středně vyhřáté.
  • 6 vajec, 6 lžic horké vody, 300 g moučkového cukru, 250 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr.
    Příprava: Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem do pěny, během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu, přidáme vanilkový cukr, postupně vmícháme mouku a nakonec lehce vmícháme sníh ze 6 bílků. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě

Další recepty na piškotová těsto na dort

  • 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 80 g hrubé mouky, 80 g škrobové moučky, špetka soli, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
    Příprava: Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, přidáme prosátou mouku, škrobovou moučku a nakonec zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků, který jsme ušlehali se zbývajícím cukrem a solí. Těsto nalijeme do formy a zvolna upečeme.
  • 150 g polohrubé mouky 180 g moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 5 lžic  horké vody,  ztužený tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
    Příprava: Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Do misky dáme žloutky a za stálého míchání přidáváme po malých dávkách horkou vodu. Potom vmícháme větší část moučkového cukru, vanilkový cukr a šleháme do zhoustnutí. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj zbývající cukr a zlehka jej vmícháme do žloutkové pěny spolu s prosátou moukou.

Zanechte odpověď