Piškotové těsto na plech

Upéct dobré piškotové těsto je pro řadu hospodyněk stále problém. Někdy se těsto zdrcne, jindy propadne a v těch zbývajících případech zase není dostatečně vláčné a nadýchané. Prozradíme vám, kde pravděpodobně děláte chybu, a řekneme, jak podobný fail už nikdy nezopakovat.

Piškotové těsto na plech patří mezi velmi univerzální recepty. Dají se z něj připravit dorty, rolády, bublaniny, řezy a další skvostné zákusky. Možná je kombinace téměř jakéhokoli krému, ovoce či jiné náplně. Bez dobrého základu se ale žádný z těchto receptů neobejde.

Univerzální poměr na piškotové těsto na plech

Stejně jako existuje ideální poměr surovin u oblíbeného lineckého těsta, najdeme něco podobného i u těsta piškotového. Základem jsou samozřejmě co největší a nejčerstvější vejce. Na každé použité vejce poté přidáme do mísy 1 lžíci polohrubého cukru, dvě lžíce polohrubé mouky a přibližně 5 ml teplé vody. Podle požadovaného množství těsta poté násobíme suroviny.

  • Na malý dortový korpus potřebujete 4 vejce
  • Na piškotové těsto na velký plech budete potřebovat 6 vajec
  • Na opravdu vysoké piškotové těsto použijte 10 vajec

Piškotové těsto na plech – recept

Ukážeme si správný postup na piškotové těsto určené na plech obvyklé velikosti. Budeme potřebovat:

6 vajec

6 lžic cukru

12 lžic polohrubé mouky

2 lžíce teplé vody

Postup:

Troubu rozehřejte na 150°C. Plech vymažte olejem nebo máslem a vysypte hrubou moukou.

Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Žloutky, vodu a cukr ušlehejte do světlé pěny – ne déle. Pokud je přešleháte, může se stát, že se vám těsto při pečení uprostřed propadne. To se zvláště u elektrických šlehačů může velmi snadno stát. Během šlehání postupně po lžících přidávejte mouku. Vsypete-li ji najednou, bude těsto po upečení tvrdé a nevyskočí.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho do těsta. Vmíchávejte velmi lehce, spíš s ním těsto pouze obalujte.

Hotové těsto vlijte na plech a vložte do rozpálené trouby. Pečte přibližně 30 minut. Během této doby troubu pokud možno neotvírejte. Nemáte-li možnost sledovat pečení skrz prosklené osvětlené okénko, otevřete velmi opatrně troubu nejvíce 5 minut před koncem pečení pouze na co nejmenší škvíru a opatrně zavřete. Příliš velká rána by totiž také mohla z těsta vypudit potřebné bublinky vzduchu a těsto by spadlo.

TIP: Pokud spěcháte, zvyšte teplotu trouby na 170-180 °C, pak bude těsto upečené už za deset minut. Během pečení je ale třeba ho neustále kontrolovat.

Zda je těsto upečené poznáte, pokud do jeho středu zapíchnete špejli – musí být suchá bez nalepených zbytků. Dalším dobrým indikátorem jsou také odstávající okraje.

Náš tip: Pokud nemáte k dispozici zcela čerstvá vejce, můžete pro jistotu přidat během šlehání na špičku nože prášek do pečiva. Pak máte jistotu, že těsto bude opravdu nadýchané.

Zanechte odpověď