Těhotenství a doba kojení důkladně sáhne ženě zásob vápníku. Když se někdy říká, že v těhotenství žena přijímá za dva, o vápníku to skutečně platí. Konzumovat vápník v potravinách na tento prvek bohatých by měla být jedna z hlavních zásad stravování těhotných žen. Nejlepší zdrojem vápníku zůstává přes všechny moderní vynálezy mléko. V případě, že z nějakého důvodu nemůžete mléko ani mléčné výrobky požívat, sdělte to svému gynekologovi. Ten vám zajistí jiné přísun vápníku. Bez vědomí lékaře si ale žádné tablety nekupujte. Vápník v potravinách je pro tělo těhotné ženy nejpřirozenější.

Proč těhotné potřebují víc vápníku?

Příroda zařídila, že nově vznikající život dostává vše potřebné. Proto vyvíjející se plod odčerpává živiny, minerály i vitaminy z těla matky. Právě vápník mezi nimi zaujímá významné místo.

Obdobně je tomu i po porodu, kdy mateřské mléko představuje ideální zdroj všech důležitých živin pro rychle rostoucí organismus novorozence a kojence. Složení mateřského mléka odráží jen částečně každodenní výživu kojící ženy, především v obsahu některých vitaminů (rozpustných ve vodě). Většina složek, z nichž se mléko tvoří, je z větší části získávána z matčiných zásob. Proto se musí stále doplňovat. Obměna vápníku, který byl již v předchozím období života ženy zabudován do kostí a zubů za nově přijímaný, je klasickým modelem tohoto procesu. Přijímá-li těhotná žena vápník v potravinách, této obměně účinně napomáhá.

Mléko ničím nenahradíš

Ženám je doporučováno, aby po celý život přijímaly vápník v potravinách, pily mléko a jedly mléčné výrobky třikrát denně. V období těhotenství a kojení však dávka tří porcí je pokládána jen za nezbytné minimum. Jednotkovými porcemi ve skupině mléka a mléčných výrobků je takové množství potraviny nebo nápoje, které je ekvivalentní obsahu 300 mg kalcia, tedy sklenice mléka (300 ml), kelímek jogurtu (200 ml), porce sýra (55 g). Optimální je zvýšit příjem ještě o jednu porci.

Vápník je snadno využitelný v jogurtu a mléčných výrobcích, mořských řasách, v sezamových semínkách, mandlích. Obsažen je také ve většině zelené listové zeleniny. I mnoho bylin má vysoký obsah vápníku – kostival, lodyha ovsa, kopřiva, listy smetánky, přeslička, bylina hořčice, ptačinec, ale využitelnost bývá problematická.

Vstřebatelný vápník v potravinách

Nejlepší přísun vápníku tedy zajistí mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané. Jako zdroj vápníku jsou nenahraditelné. Zatímco z mléka a mléčných výrobků je vápník pro organismus dobře vstřebatelný (až 40 %), ze zeleniny, obilnin nebo ořechů je vstřebatelný tím hůře, čím více organických kyselin.

Vápník čerpáme z některých druhů zeleniny, jako například z květáku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty, či z brokolice. Jiné rostlinné zdroje obsahují sice také dostatek vápníku, ale vstřebává se jej jen málo, často jen pět procent (například ze špenátu, rybízu či angreštu). Vápník v potravinách tohoto druhu je totiž vázán v těžko rozpustných a stravitelných sloučeninách. To samé platí pro obiloviny či pečivo z celozrnné mouky.

Proto jsou hlavním zdrojem dobře vstřebatelného vápníku mléko a mléčné výrobky.

Víte, že…

… v kostech a zubech dospělého člověka se nachází až jeden a půl kilogramu vápníku?

vápník je (spolu s fosforem) zodpovědný nejen za pevnost kostí, ale má zároveň i velmi důležité úkoly v nervosvalových funkcích a při srdeční činnosti?