Provensálské koření: Složení

Provensálské koření je ustálená směs aromatických bylin smísených ve více měně stejném poměru podle definice. Provensálské koření neobsahuje sůl ani jiné přidané látky, skládá se skutečně jen z rostlinného materiálu. Provensálské koření má v kuchyni poměrně široké uplatnění.

Koření dala název slunná Provence

Francouzská Provence už v představách voní levandulí. A právě ta ve směsi zvané provensálské koření není, respektive přidává se jen do americké verze výrobku. Provensálské koření má definováno své složení, které se dodržuje, ačkoliv asi ne v přesně stejném množství, protože koření od různých výrobců se někdy nepatrně liší. V některém převládá bazalka, v jiném tymián a podobně. Zvolený název ale není bez významu. Právě Provence je pěstováním různých aromatických bylin proslulá.

Bez obav z „eček“

Pro ty, kdo hlídají obsah přidaných látek – soli, protihrudkujících látek, konzervantů, stabilizátorů a jiných „eček“ – bude dobrou zprávou, že provensálské koření nic takového neobsahuje. Jedná se pouze o bylinky.

Zkázou pro provensálské koření tedy může být pouze plíseň (jestliže je navlhlé přesypáno do sklenice) nebo naopak zvětrání, když je uchováváme v otevřeném netěsnícím obalu.

Použití provensálského koření

Provensálkým kořením lze dochucovat:

Na druhou stranu je třeba počítat se specifickou chutí provensálského koření pro případ, že bychom jím chtěli nahradit jiné koření pro pokrm typickými. Nelze dát například do bramborové, gulášové nebo drštkové polévky provensálské koření místo majoránky, aniž by to výrazně nezměnilo konečnou chuť pokrmu.

Hlavní složky provensálského koření a zdraví

V české verzi Wikipedie se uvádí, že sestava provensálského koření byla definováno v roce 1970. Ve složení rozmarýn, bazalka a tymián se však ve francouzské kuchyni používá mnohem delší dobu. V současnosti provensálské koření obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, a dále (ovšem ne vždy) majoránku, dobromysl/oregano, saturejku, estragon, v americké verzi i levanduli.

Rozmarýn

  • Rozmarýn nachází široké využití i v lidovém léčitelství. A to díky tomu, že: Příznivě ovlivňuje lidskou paměť, přináší rychlou úlevu při bolestech hlavy, které jsou způsobeny přepracováním nebo nervovým vypětím, je ideální rostlinkou pro lidi, kteří mají problémy s nízkým tlakem.
    Víc v samostatném článku ZDE

Bazalka

  • Drcené sušené listy bazalky se v kuchyni používají jako univerzální koření do omáček, polévek nebo k úpravě masa a ryb. Čerstvé listy bazalky jsou chutnou přísadou  do zeleninových salátů. Působí proti stresu a pocitu úzkosti. Pomáhá proti nespavosti, potlačuje bolesti hlavy, stimuluje činnost žaludku a zlepšuje metabolismus, odbourává tuky, jako kloktadlo pomáhá při zánětech dásní a krku, léčí afty v ústní dutině, pomáhá při léčbě astmatu nebo močového ústrojí.
    Víc v samostatném článku ZDE

Tymián

  • Tymián pozitivně působí na lidské zdraví. Čaj z tymiánu vám pomůže při zažívacích obtížích, proti nadýmání a průjmům, čaj z tymiánu podporuje trávení, kloktání uleví při onemocnění horních cest dýchacích, tymiánové koupele a inhalace pomohou při viróze s kašlem a rýmou.
    Víc v samostatném článku ZDE.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď