Rajčatová passata

Je v tom snad kolumbovská symbolika, že se středoamerické rajče stalo plodinou typickou pro Itálii a rajčatové pokrmy typické pro italskou kuchyni? Jedním z rajských produktů je rajčatové pyrépassata di pomodoro. Rajčatová passata je polotovar, který má uplatnění v mnoha italských recepturách. Passata se dá koupit i v českých obchodech, ale – právě tak jako v Italii – si můžeme passatu připravit doma.

Passata, rajčatové pyré

Rajčatová passata, passata di pomodoro, je typický rajčatový produkt, který se používá jako polotovar na přípravu italských jídel. Rajčatová passata je pyré z rajčatové dužiny, bez jader a bez slupek. Rajčatovou passatu lze koupit v obchodě, ale i Italky si ji často připravují samy. Tedy můžeme i my,  zejména máme-li přebytek rajčat vlastních.

Jak doma udělat rajčatovou passatu

Základem jsou čerstvá rajčata. Ta se nejprve zbaví tuhých částí jaderníku, přebytečné vody a jader. Podstříknuta malým množstvím vody se svaří a propasírují, čímž se zbaví slupek.

Zbylé pyré, čistý rajčatový produkt, se nejprve kondenzuje pomalým varem, aby zhoustl. Poté se přelévá do menších zavařovacích sklenic a sterilizuje obvyklým způsobem 30 minut při 90 stupních Celsia. Vlivem vysoké teploty se zničí všechny nežádoucí organismy, které by mohly způsobit kvašení, plesnivění nebo jinou zkázu produktu, a to přesto, že v passatě nejsou žádné konzervační prostředky – tedy ani sůl, cukr, ocet – nic. Ostatně, v případě domácí passaty se s příliš dlouhou dobou skladování nepočítá. Když hodláme passatu skladovat, tak na chladném temném místě.

K čemu se hodí rajčatový passata

Spotřeba rajčatové passaty je v italské kuchyni značná. Rajčatová passata je základní složka v pokrmech, kde má dominovat rajská chuť.

  • Je to základ různých omáček,
  • slouží jako jedna ze surovin při úpravě pizzy,
  • přidává se do boloňského ragú na špagety,
  • polévá se jí polenta.

Při úpravě omáček se počítá s tím, že kondenzací a přídavkem jiných ingrediencí passata mírně zhoustne. Protože passata není ničím kořeněna, chuťově se upravuje až při vaření. Nejčastěji to je česnek, cibule nebo šalotka,  bazalka (čerstvá) nebo dobromysl (oregano).

Víte, že…

  • … rajčata, tak jako brambory, pocházejí z Jižní Ameriky? Dodnes je můžeme spatřit jako divoce rostoucí v Peru, na Kanárských ostrovech. Aztéci je nazývali „tomati“ a jako jablka lásky byla rozšířena po celé Evropě.
  • … rajčata obsahují lykopen -přírodní pigment, který rajčatům dodává jejich typickou červenou barvu? Tato látka má však i jinou schopnost. Regeneruje buňky, působí příznivě na vývoj tkání a sliznic a působí proti degenerativním chorobám. Před časem bylo v rozsáhlém pokusu prokázáno, že vyšší hladina lykopenu v krvi snižuje riziko infarktu.

Rychlá rajská omáčka po italsku

  • Na oleji osmahneme cibulku, bobkový list, nové koření a celý pepř. Pak přidáme 500 g passaty a plnou hrst bazalky. Omáčkou polijeme špagety a posypeme velkým množstvím parmazánu.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď