Ryba mahi-mahi

Možná budete tuto rybu znát i pod jiným názvem. Jmenuje se vlastně zlak nachový (Coryphaena hippurus), ale říká se jí, kromě mahi-mahi, také koryféna nebo doráda. V angličtině se můžeme setkat i s výrazem dolphin (delfín), nicméně je to ryba a není tak s delfíny nijak příbuzná. Mahi znamená v havajštině velmi silný.

Ryba je to pořádná, měří kolem jednoho metru. Samice nám možná svým tvarem připomene boeing 747, samci mají výrazné čelo. Pro tuto rubriku je však důležitější fakt, že maso mahi-mahi je velmi žádané, protože je bílé, šťavnaté, s nízkým obsahem tuku a není cítit rybinou. Proto si tuto skvělou rybu připravíme tak, aby co nejlépe vynikla její přirozená chuť.

Ingredience

3 lžíce másla

1 a půl lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy

1 velký stroužek česneku

Čtvrt lžičky soli + trochu více na rybu

Čtvrt lžičky čerstvě namletého černého pepře + trochu více na rybu

1 a půl lžíce čerstvých nakrájených lístků bazalky

3 lžíce olivového oleje

4 filety ryby mahi-mahi (každý zhruba po 120 – 150 gramech)

Postup

V pánvi smícháme máslo, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek, sůl, pepř a bazalku. Zapálíme oheň a počkáme, až se máslo rozpustí. Přikryjeme a udržujeme v teple.

Ve větší pánvi rozpálíme olej. Rybu z každé strany posypeme trochou soli a pepře. Smažíme z každé strany asi tři minuty, dokud není ryba průhledná.

Hotovou rybu polijeme máslovou omáčkou. Podáváme s bramborem, můžeme přidat i blanšírované zelené fazolky.

Zanechte odpověď