Rýže Carnaroli

Carnaroli je „kulatá“, krátkozrnná italská bílá rýže. Používá se k přípravě rissota. Carnaroli je vysoce ceněna. Jedná se nejčastěji používaný typ rýže v italských domácnostech.

Carnaroli: Královna mezi druhy italských rýží

Historie rýže carnaroli není dlouhá. Uvádí se, že byl tento druh rýže vyšlechtěn v roce 1945 jako kříženec druhu Vialone Nano a Lencino. Šlechtěním bylo dosaženo výsledků optimálních pro potřeby zejména italské kuchyně.

Rýže carnaroli se používá k výrobě risotta. Od rýže arborio se liší vyšším obsahem škrobu a pevnější strukturou (podobnou, jako má rýže dlouhozrnná).  Carnaroli si při dlouhém varu udržuje tvar (vysvětluje se to vyšším obsahem amylózy). Při vaření absorbuje víc tekutiny a po uvaření je její struktura zároveň smetanová i al dente.

Carnaroli  je v Itálii považována za nejlepší z rýžových odrůd. Pro své vlastnosti bývá nazývána „královnou rýží“ nebo „superfino“ rýží. Dalším přázviskem je „rýže kaviárová“, právě pro celistvost uvařených zrnek.

Výběrová rýže carnaroli

  • Popis: Kulatá střednězrnná bílá rýže, má větší zrno než ostatní italské odrůdy bílé rýže
  • Alias:  Král/královna rýží, rýžový kaviár, superfino rýže
  • Místo pěstování: Sever a severozápad Itálie
  • Využití: Vhodná na přípravu risotta (různých druhů)

Střednězrnná rýže carnaroli se pěstuje v oblastech Pavia, Novara a Vercelli v severní Itálii a v oblastech Piemontu a Lombardie severozápadního Itálie. Její cena je v porovnání s jinými odrůdami vyšší. Je vysvětlováno obtížnějším pěstováním a složitějším způsobem sklizně.

Rýže carnaroli: Nutriční údaje na 100 g

  • Alanin – 0,395 g
  • Arginin – 0,568 g
  • Popel – 0,49 g
  • Kyselina asparagová – 0,640 g
  • Vápník, Ca – 11 mg
  • Sacharidy – 81,68 g
  • Měď – 0,171 mg
  • Energie – 1548 kj,  370 kcal
  • Mastné kyseliny mononenasycené – 0,200 g
  • Mastné kyseliny polynenasycené – 0,198 g
  • Mastné kyseliny nasycené – 0,111 g
  • Vláknina – 2,8 g
  • Kyselina glutamová – 1,328 g
  • Glycin – 0,310 g
  • Histidin – 0,160 g
  • Železo, Fe – 1,60 mg
  • Izoleucin – 0,294 g
  • Leucin – 0,563 g
  • Lysin – 0,246 g
  • Hořčík, Mg – 23 mg
  • Mangan, Mn – 0,974 mg
  • Metionin – 0,160 g
  • Niacin – 2,145 mg
  • Kyselina pantothenová – 0,824 mg
  • Fenylalanin – 0,364 g
  • Fosfor, P – 71 mg
  • Draslík, K – 77 mg
  • Prolin – 0,321 g
  • Protein – 6,81 g
  • Riboflavin – 0,055 mg
  • Selen, Se – 15,1 mcg
  • Serin – 0,358 g
  • Sodík, sodík 7 mg
  • Thiamin – 0,180 mg
  • Treonin – 0,244 g
  • Celkový lipid (tuk) – 0,55 g
  • Tryptofan – 0,079 g
  • Tyrosin – 0,228 g
  • Valin – 0,416 g
  • Vitamin B-6 – 0,107 mg
  • Voda – 10,46 g
  • Zinek – 1,20 mg

Foto: pixabay.com

Zdroj: Údaje o nutriční hodnotě s využitím carnaroli-rice.com

Zanechte odpověď