Samovar

Samovar je zařízení na ohřev vody až do stadia varu. Pomocí samovaru se v Rusku a v některých nástupnických státech bývalého  carského Ruska a pak i Sovětského svazu připravuje čaj. Nic jiného. Samovar nelze označit za předchůdce rychlovarných konvic, a nebo kdyby, tak jen částečně. V samovaru se udržuje vřelá voda třeba i o celý den. Samovar je tradičním vybavením ruských domácností, protože čaj se v Rusku pije v opravdu značné míře.

K Rusku patří čaj, k čaji samovar

K ruskému životnímu stylu patří pití čaje – v kteroukoliv denní dobu a na kterémkoliv místě. K ruskému svérázu  patří způsob přípravy čaje. Rusové, a národy dlouho žijící pod vlivem carského Ruska a později Sovětského svazu, dělají čaj osobitým stylem:

  1. v malé konvičce připraví silný čajový koncentrát
  2. a ve velkém stolním kotlíku – samovaru – svaří čistou vodu.

Přímo do sklenice si pak nalijí malé množství extraktu a ten zředí horkou/vroucí vodou, která se svařila v samovaru. Sílu čaje určuje množství koncentrátu.

Aby koncentrát nápoj neochlazoval, udržuje se teplý. Samovar je konstrukčně řešen tak, že v jeho horní části je odkládací plošinka na konvičku s extraktem.

Ruský způsob pití čaje

Rusové tradičně popíjeli čaj slazený. A i to mělo typický svéráz. Cukr nerozpouštěli ve sklenici. Kousky cukru nasekané z homole nebo kostku cukru si vložili do úst a – aniž by cukr polkli – čaj polykali přes něj. K čaji se dost často na malých talířcích podávala marmeláda nebo džem (třeba populární višňový). Džem se také vkládal do úst a zapíjel neslazeným čajem, anebo se rozmíchal v čaji. V současné době se pije i čaj neslazený, případně s cukrem rozpuštěným ve sklenici. Zvyky jsou různé. Do čaje někdo přidává mléko, smetanu či citron.

  • Samovar na převaření vody a její udržování v horkém stavu je tradičním vybavením ruské domácnosti. Dost často se dával a dává jako svatební dar. Samovarem jsou ovšem vybavena i pracoviště nebo dálkové vlaky.
  • Samovary mají dost často zdobný design, který odráží panující umělecký styl. Proto je sběratelství samovarů pro někoho koníčkem (nikterak levným).
  • Rusové pijí čaj ze sklenic. Aby sklenice s horkým čajem nepálila do prstů, bývá rovná sklenice obtočená kovovou spirálou s ouškem nebo zasazená do pouzdra s ouškem.

Samovar: Konstrukce

Tradiční samovar je v podstatě uzavřený kovový stolní kotlík, jehož vnitřkem prochází topný komínek, který funguje jako tepelný výměník a zahřívá vodu nalitou do mísy/kotlíku samovaru.

  • Uvnitř mísy je situována dutina s topeništěm. Samovary byly zpočátku zahřívány dřevěným uhlím (v případě nedostatku drobnými třískami dřeva), později petrolejem. V současné době se samovary vyhřívají elektricky.
  • Krčkem (šíjí) je mísa spojena s podstavcem.
  • Shora je mísa kryta litinovým tálem.
  • Aby bylo možno manipulovat s horkým samovarem, je na bocích opatřen držadly.
  • Ve spodní části samovaru je ozdobný lem, z něhož vede výpustný kohoutek. Ten je ovládán ručně.
  • Nádobu na vodu svrchu kryje poklička s průduch pro odchod páry.
  • Na pokličce je plošinka, na níž se staví odvykle porcelánová konvička s čajovým koncentrátem.

Foto: Sbírka samovarů (pixabay.com)

 

Zanechte odpověď