Shirataki

Najíst se dosytosti, a přitom nepřijmout skoro žádnou kalorii. Tak to je sen těch, kteří marně bojují s nadváhou. Produkty shirataki, připravené z kořenu konjaku, to zaručují. Alespoň to – a další téměř „zázračné“ účinky shirataki – uvádějí články ve společenských magazínech. Střízlivějšími slovy shirataki popisují jeho distributoři. Jak jsou konjakové produkty uváděny na trh a co se o shirataki dozvíme z povinně uváděných údajů?

Shirataki, alternativa klasických těstovin

Do rodiny cizokrajných potravin, kterým jsou přisuzovány téměř „divotvorné“ účinky na lidský organismus, se koncem druhé dekády 21. století v Česku zařadily též produkty z vyrobené z kořenu konjaku. Tyto výrobky jsou nejčastěji tvarovány do tvaru špaget, nudlí nebo zrnek ve tvaru rýže.  Konjakové výrobky nejsou v Česku široké veřejnosti ještě příliš známy (údaj 2018). Asi „nejdůvěryhodnější“ deklarace je k nalezení na stránkách jednoho elektronického obchodu s biopotravinami: „Shirataki je přírodní alternativa k běžným přílohám vyrobená z rostliny konjaku a vody, upravená do tvaru rýže. Díky neutrální chutí se dá všestranně využít.“

Co se o shirataki píše

Objasňující průvodní text k produktu má i jedna elektronická lékárna, zaštiťující důvěryhodnost tím, že v jejím kolektivu pracují samí farmaceuticky vzdělaní lidé. O shirataki produktech uvádějí: „Neobsahují skoro žádné tuky, cukry ani bílkoviny. Tím se stávají ideální potravou při dietách. Glukomanán v žaludku na sebe váže vodu, čímž vícenásobně zvýší svůj objem a vyvolává pocit nasycení. Také na sebe váže tuky a zabraňuje tím jejich vstřebávání.“

Ovšem „důkladnou práci“ na poli osvěty  shirataki odvedla společnost Tesco. V první řadě připomíná stárnutí zveřejňovaných informací o shirataki produktech: „Přestože je zajištění správných informací o výrobcích věnována nejvyšší péče, jsou předpisy pro výrobu potravin neustále aktualizovány tak, že může dojít ke změně složek potravin, obsahu živin, dietetických informací a alergenů.“ A dále upozorňují na to, co v internetových magazínech čtenář nenajde: „Těstoviny shirataki by měly být používány pouze při pestré a vyvážené dietě.“ To vyvrací představu, že ke zhubnutí stačí jíst jen shirataki – a výsledek se musí dostavit.

Výchozí surovina je zmijovec

Mnohem víc dohledatelných informací je o samotné výchozí surovině – konjaku. Konjak, zmijovec indický (Amorphophallus konjac) je asijská rostlina s jedlou hlízou. Patří mezi zmijovce. Pochází z Číny, ale pěstuje v celé teplé subtropické východní Asii – od Japonska a Číny na jih až po Indenesii.

Kořenové hlízy  jsou po uvaření jedlé, používají se jako naše brambory.  Rovněž se suší a melou na mouku. Ta obsahuje  až 95 % čistého glukomananu. Glukomanan je ve vodě rozpustná vláknina, která má příznivé účinky na trávení a celkový metabolismus.

Kořenovou hlízu, připomínající brambory, v Asii sklidí, usuší, umelou a vzniklou mouku používají do speciálního pečiva nebo z něj vyrábějí nudle. Ty jsou známé v Japonsku pod názvem shirataki nebo konnyaku. 

  • Zmijovec se mimo oblast přirozeného výskytu většinou pěstuje jako okrasná rostlina.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď