Skořice v těhotenství

Rad týkajících se toho, čemu by se měla těhotná žena vyvarovat, je bezpočet, a některé jsou dokonce protichůdné. Jak je to se skořicí v těhotenství?

Skořice jako koření i lék

Skořice je v podstatě kůra skořicovníku, tedy tropického stromu. Jako koření se používá buď ve formě stočené sušené kůry, nebo v její mleté formě.

Skořice se vyznačuje léčivými účinky, vyrábí se z ní různé oleje a tinktury. Skořice krásně voní a má specificky výraznou chuť, za obojí může látka zvaná cinnanmaldehyd.

Jaké jsou účinky skořice?

Skořice má pozitivní účinky na zdraví. Dokáže zahřát organismus, což pocítíte zejména v zimě a na podzim – tento efekt je způsoben schopností podporovat proudění krve v těle, snižovat krevní tlak a zmírňovat jakékoli krvácení.

Skořice má dále pozitivní vliv na naše zažívání, protože ho stimuluje, pomáhá při nadýmání a bolestech břicha, stejně jako nevolnosti.

Má unikátní schopnost podporovat chuť k jídlu a dále má dezinfekční a antibiotické účinky, užívá se tedy při nachlazeních a bakteriálních infekcích.

Smí se užívat skořice v těhotenství?

Se skořicí, stejně jako s celou řadou dalších koření, se doporučuje v těhotenství zacházet opatrně. Malé množství neuškodí, zvýšené množství by však mohlo vést k překrvení pánve až k potratu – práce zde se uplatňuje schopnost skořice podpořit krevní oběh.

Skořice dokáže podpořit i porodní stahy, a proto ji oceníte nejen v posledních týdnech těhotenství, ale také v první době porodní, porod může mít díky vonným látkám ve skořici hladší průběh.

Zanechte odpověď