Škvarkové placky jako od babičky: Recepty

Škvarkové placky jako od babičky. To se snadno řekne. Ale od které babičky? A jaký typ škvarkových placek by to měl být? Česká kuchyně oplývá různými recepty na placky, k jejichž přípravě se používají škvarky. Mohou se lišit region od regionu, ale právě rodina od rodiny. Nabízíme staré rodinné recepty na škvarkové placky. Třeba je mezi nimi právě ten, který znáte od babičky.

Škvarkové placky jako od babičky: Recepty

Bramborové placky škvarkové

  • 500 g brambor, 280 g hrubé mouky, 220 g škvarků, 3 žloutky, sůl, sádlo na potření.
    Příprava: Brambory uvaříme, oloupeme a prolisujeme, osolíme a přidáme do mouky připravené na válu. Přidáme vejce a nadrobno posekané škvarky. Vypracujeme těsto, vyválíme a skleničkou nebo větším tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme do růžova v předehřáté troubě. Upečené placičky potřeme sádlem a hned podáváme.

Škvarkové placky

  • 650 g mouky (polovina hladké a polovina polohrubé), 80 g másla, 200 g škvarků, kostička droždí (42 g), lžička cukru, 3 dl mléka, vejce na potření sůl, případně mák, kmín nebo sezam.
    Příprava: Škvarky umeleme nebo velmi jemně nasekáme a smícháme se 150 g proseté mouky. Zabalíme do fólie a necháme v chladu. Droždí rozdrobíme do 1 dl vlažného mléka oslazeného lžičkou cukru a necháme vykynout. Zbylou mouku vsypeme do mísy, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme zbytek vlažného mléka, vmícháme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na obdélník, doprostřed položíme škvarky smíchané s moukou, těsto přehrneme a rozválíme. Znovu přeložíme a vyválíme. To opakujeme ještě asi třikrát. Necháme chvíli odpočinout a opět přeložíme a rozválíme.
    Nakonec vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, nožem na nich uděláme mřížky, potřeme vejcem, osolíme, vložíme na plech a dáme do předehřáté horké trouby péct dozlatova. Můžeme posypat také mákem, kmínem či sezamem.

Škvarkové placky

  • 1 kg mouky, 1 l mléka, droždí, škvarky, cukr na droždí, 2 vejce, sádlo.
    Příprava: V mouce nechte vykvést droždí. Přidejte škvarky, rozpuštěné sádlo, vejce. Dolijte tolik mléka, aby vzniklo tuhé těsto, nechte vykynout. Pak tvarujte placičky a pokládejte je na pomaštěný plech, posolte a potřete je sádlem.

Bramboro-škvarkové placky s marmeládou

  • 400 g brambor vařených ve slupce, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, tuk na potření plechu, 200 g domácích škvarků a marmeláda.
    Příprava: Vařené oloupané zchladlé brambory nastrouháme na vál, osolíme, přidáme vejce, polohrubou mouku a zpracujeme v těsto. Poté zlehka vmícháme sekané domácí škvarky. Rozdělíme na I 6 dílků, ty zakulatíme a lehce rozválíme. Položíme na plech potřený tukem a dozlatova upečeme. Placky potíráme marmeládou nebo povidly, případně je podáváme jen tak.

Škvarkové placky s práškem do pečiva

  • Škvarky vylisované z 1 kg vyškvařeného syrového sádla, 1 vejce, 50 dkg polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, sůl, mléko podle potřeby, sádlo a hladká mouku na vál.
    Příprava: Ze surovin uhněteme těsto, ze kterého vyválíme na pomoučeném vále plát asi 8 mm silný. Potom z něj vykrajujeme kolečka, která na rozpáleném sádle smažíme do zlatova.

Škvarkové placky kynuté

  • Půl kilogramu polohrubé mouky, 30 dkg škvarků, 2 dl mléka, 1 a půl dkg kvasnic a sůl.
    Příprava: Vejce, kvasnice, mouku, sůl dle chuti a nahrubo pokrájené škvarky smícháte a propracujete ve vláčné těsto. Pak necháte těsto v klidu vykynout. Dobře vykynuté těsto vyválíte na zhruba centimetrový plát a vykrajujete z něj kulaté placky, které dáváte na plech. Před tím, než plech s plackami vložíte do trouby, ozdobně je propíchejte vidličkou či na ně otisknete nějaký předmět.
    Placky pečeme do červena.

Škvarkové placky se zelným salátem

  • 220 g selských vepřových škvarků, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 0,8 dl mléka, 3 g droždí, hladká mouka na vál, sůl.
    Zelný salát: 1 menší hlávka bílého zelí, 1 cibule, ocet, cukr, olej, pepř, kmín, sůl.
    Příprava: Vepřové škvarky drobně rozsekáme. Přidáme mouku, ve vlažném mléku rozmíchané vejce, droždí a sůl. Těsto důkladně promícháme a rozválíme na desce posypané hladkou moukou. Vypícháme placky a pečeme v mírně vyhřáté troubě na plechu dozlatova. Zelí a cibuli nakrájíme nadrobno, dobře promícháme a přidáme podle chuti kmín, pepř a sůl. Přelijeme zálivkou z vody, cukru, octa a oleje.
    Necháme uležet a podáváme s teplými nebo studenými škvarkovými plackami.

Křehké placičky ze škvarků

  • 400 g polohrubé mouky prosejeme na vál, přidáme 500 g kysaného zelí i s nálevem, 250 g umletých škvarků, mletý pepř, mletou pálivou papriku, drcený kmín a sůl.
    V
    ypracujeme ve vláčné těsto. Podle potřeby přidáme ještě mouku nebo trochu mléka.
    Na pomoučněném vále vyválíme plát silný asi 4 mm a radýlkem nebo ostrým nožem ho pokrájíme na čtverečky. Přeneseme je na plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
    Placičky výborně chutnají jako pohoštění k vínu či pivu.

Mohlo by vás také zajímat

  • Recepty na slovenské škvarkové pagáčky jsou v samostatném článku ZDE.
  • Recept na škvarkovou pomazánku podle babičky je v článku ZDE

Zanechte odpověď