Slovenská haruľa

Haruľa je jednoduché slovenské jídlo, na které mnozí lidé vzpomínají v souvislosti se svým dětstvím a prarodiči. Ovšem haruľa není pokrm nijak zapomenutý. Připravuje se dodnes. Ale ne všude se mu říká haruľa. Indicie? Haruľa se dělá ze strouhaných brambor, mouky, vajec, koření se česnekem, kmínem, majoránkou a solí, smaží se na tuku. Uhodli jste? (víc v článku).

Slovenská haruľa

Protože by někoho mohly recepty na haruľu zmást, anebo udivit (mohly by mu připomínat něco, co je notoricky známé, ale pod jiným názvem), bude nejlepší rovnou se podívat do nějaké slovenského výkladového slovníku.

Co je haruľa

  1. Haruľa – pečené jedlo z postrúhaných zemiakov v tvare posúchov • (zemiaková) baba: piecť haruľu, (zemiakovú) babu • placka.
    Zdroj: slovnik.azet.sk/synonyma
  2. Haruľa – v šarišsko-zemplínskom nárečí – zemiaková placka.
    Zdroj: webslovnik.zoznam.sk/narecovy-slovnik
  3. Oblasť: vychodné Slovensko
    Nárečie: šarišské nárečie
    Nárečové slovo: haruľa
    Spisovný ekvivalent: zemiaková placka
    Zdroj: slovnik.dovrecka.sk

Haruľa je prostě bramborák

Haruľa je tedy slovenský krajový název pro bramborák. A zrovna tak, jako po Čechách, Moravě, ve Švýcarsku a jinde existuje bezpočet způsobů, jak bramborák připravit, jakou mouku na něj použít, zda s mlékem, vejci nebo mléka a vajec, na sádle či na oleji, na pánvi nebo na plechu – i haruľa se připravuje dům od domu jinak. Tak jako neexistuje jediný správný recept na bramborák, není ani jediný přesný, orinigál recept na haruľu.

  • Haruľa  se  buď smaží na pánvi, anebo peče na plechu v troubě. Konečně – tak se to dělí i u bramboráků rovněž.

Recepty na bramboráky na webu rodicka.cz:

Jak ještě se říká bramborákům

  • Bramborka – Podkrkonoší (Náchodsko)
  • Baba – západní Slovensko (zemiaková baba)
  • Bandorák – Krkonoše
  • Báč – okolí Prostějova
  • Cmonda – Haná
  • Cmunda – jižní Čechy
  • Ertepliak – oblast Spiše – Krompachy
  • Haruľa – Horehroní,  východní Slovensko
  • Hňup – podhůří Beskyd, Novojičínsko
  • Kostrbáč – Železné hory
  • Kostrbák – Pardubicko
  • Kramflek – podhůří Orlických hor
  • Kramflek, mrzák – severní Horácko, okolí Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě)
  • Křapáč – východní Čechy (Letohrad)
  • Křápanec – východní Čechy (Choceňsko, Orlickokostelecko)
  • Nalešnik – na východě Slovenska (Prešovský kraj); Naleśnik však polsky znamená palačinku, tedy pokrm z mouky, mléka, vody a vajec, bez brambor.
  • Pampuch – Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice
  • Placek – okolí Opavy
  • Podlizník – Kysuce
  • Podplameník – Zázrivá (Orava)
  • Prskanec – okolí Benešova.
  • Sejkory (Krkonoše a Podkrkonoší, ale s trochu jinou recepturou a technologií)
  • Smrazky – na jih od Chrudimi a v okolí Hlinska (nepoužívá se v jednotném čísle, ale běžně se říká „Dáš si smrazek?“).
  • Strouhance (východní Čechy, Holicko)
  • Stryk – těšínské Slezsko.
  • Škramplata – z okolí Pardubic.
  • Toč – Domažlice a okolí
  • Vošouch – Plzeň a široké okolí: buď normální bramborák, anebo se zapečenými kousky uzeného masa.
  • Trinčka – z okolí Příbor

Zdroj: S částečným využitím Wikipedie, aut. doplněno

Zanechte odpověď