Špagetová dýně: Výborné recepty

Ve stále se rozrůstají množině tykví a dýní známých i u nás v současné době „dobývá pozice“ dýně  špagetová. Pojmenování nemá nadarmo. Její dužina se po tepelné úpravě rozkládá opravdu do dlouhých vláken, která připomínají vařené těstovinové špagety. Dýňové špagety jsou vítanou změnou nejen pro ty, kterým  mouka ve špagetách klasických vadí . Špagetovou dýni lze podávat na mnoho způsobů.

Tepelná úprava je snadná

Plody špagetové dýně jsou oválné, žluté nebo zeleně podélně pruhované . Před tepelnou úpravou stačí dýni umýt, podélně rozkrojit.

  • Někdy se doporučuje dýni vydlabat a dál péct v troubě na plechu.
  • Někdo ovšem radí dýni rozkrojit, zabalit do alobalu a upéct i s jádry – řeznou plochou na plech. Prý pak má dýně výraznější chuť. To by ale mohlo vadit lidem, kteří naopak oceňují, že špagetová dýně má chuť a vůni nevýraznou, „nedýňovou“.
  • Jiným způsobem může být uvařit dýni v parním hrnci.

Pečení jader zbavené a rozpůlené špagetové dýně trvá při 200 °Celsia asi půl hodiny. Poté je třeba upečenou dužinu načechrat – třeba dvěma vidličkami nebo dvouzubou vidlicí – a vybrat ze slupky.

Vybrané dýňové špagety je možno konzumovat hned, anebo nechat vychladnout a různě upravovat dál.

Špagetová dýně: Výborné recepty

Špagetová dýně s pestem a sýrem

  • Nejjednodušší a oblíbený způsob je do misky vyjmuté dýňové „špagety“ promíchat s pestem a posypat sýrem. Ideální je parmazán, Gran Moravia, anebo klasický „starodávný“ trojúhelníček – tuhý tavený sýr Primátor (s hořcem). Druh pesta se použije podle sezony zelených natí.

Špagetová dýně s česnekem

  • Ještě horké dýňové špagety lehce „prohodíme“ olejem nebo rozehřátým máslem, v kterém je rozmíchán drcený česnek, sekaná bazalka a sekaná malá chilli paprika. I této jednoduché úpravě svědčí závěrečné posypání chuťově výrazným sýrem. Může to být třeba i Niva.

Špagetová dýně se sýrovou omáčkou

  • 100 g sýra, 100 g žampionů, 50 g másla, 1 navršená lžíce polohrubé mouky, 0,5 l mléka, pepř, sůl, petrželka
    Příprava: Na čtvrtině másla podusíme žampiony upravené na tenké plátky. Z ostatního másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a uvaříme hladkou omáčku. Doplníme strouhaným sýrem, osolíme, okořeníme a promícháme s připravenými houbami. Z dýňových špaget vytvoříme hnízdo, omáčku nalijeme doprostřed.  Hojně sypeme sekanou petrželkou.

Špagetová dýně – jde to i bez receptů

Na úpravu špagetové dýně nemusí mít kuchařka žádný speciální recept. Může ji podávat všude tam, kde by jinak použila těstovinové špagety. Na obrázku je špagetová dýně s houbovou smaženicí (kterou si každý udělá podle svého zvyku). Dýně je posypaná strouhaným čedarem.

  • Je jen vhodné připravit pokrm, k němuž chceme dýni podat jako přílohu, v trochu hustší konzistenci.
  • Ze špagetové dýně lze upravovat například různé smažené  placičky, nákypy, zapékat ji…Tím se ovšem ten špagetový efekt, pro který je tak oblíbená, poněkud ztratí.

Foto: (jez)

Zanechte odpověď