Štrůdl – nejlepší recepty

Říká se že kolik štrůdlů umíte, tolikrát jste kuchařkou. Ale pokud stále hledáte ten správný recept na štrůdl, který by se netrhal, nelepil a byl vláčný tak akorát, přečtěte si naše dobré tipy, se kterými u přátel i rodiny určitě zabodujete.

Jablečený štrůdl jako od babičky

Ingredience:

na těsto:

800 gramů hladké mouky

1 vejce

1 žloutek

2 lžíce oleje

100 ml vlažné vody

1 lžíce octa

špetka soli

máslo na potření

na náplň:

200 gramů másla (rozehřátého)

1 kg nakyslejších jablek

2 lžíce citrónové šťávy

3 lžičky mleté skořice

2 sáčky vanilkového cukru

3 hrsti strouhanky (co nejjemnější)

100 gramů rozinek (spařených horkou vodou)

2 hrsti sekaných ořechů

Postup:

Nejprve prosijte mouku – pokud nemáme sítko, postačí i jemný drátěný cedník. Mouka se provzdušní a štrůdl bude nadýchanější. Uprostřed mouky udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce a žloutek. Přilijte olej, vodu se špetkou soli a ocet a vše promíchejte. Zpočátku používejte vidličku, později začněte těsto zpracovávat rukama.

Těsto by mělo být tak akorát. Pokud je suché, přilijte pár kapek vody, lepivé těsto naopak umravníte trochou mouky. Zpracovávejte a hněťte hmotu tak dlouho, dokud nebude pružná, hladká, lesklá a především nelepivá. Na závěr z těsta udělejte bochánek a nechte ho 30 minut odpočívat pod utěrkou.

Mezitím začněte připravovat náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky (můžete i hrubě nastrouhat) a promíchejte je s citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem. Strouhanku opražte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. K jablkům přidejte všechny ostatní suroviny a nakonec i zchladlou strouhanku.

Odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte velmi tenkou placku (silnější okraje raději odkrojte): Vyvalujte na lehce pomoučené utěrce, bude se vám hodit při zavinování. Placku naplňte hotovou náplní a srolujte do štrůdlu, pomáhejte si podkladovou utěrkou. Povrch potřete máslem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Bude vám na to stačit 30-40 minut.

Jakmile je štrůdl hotový, nechte ho vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky. Podávejte na dezertních talířcích se lžičkou, protože v rukou se vám bude doslova rozpadat, jak je vláčný a křehký. Chutná velmi dobře i druhý den.

Štrůdl – nejlepší recepty – dobré tipy

Při vyvalování těsta si sundejte všechny prstýnky a další ostré předměty, které by ho mohly poškodit.

Z uvedené dávky můžete udělat i tři menší záviny, pokud máte v rodině výjimečně rádi patky.

Suroviny v receptu můžete i nahrazovat; místo oleje lze použít stejné množství sádla nebo másla, místo octa se hodí citrónová šťáva.

Místo jablek se skvěle hodí hrušky a zbylo-li vám po Vánocích sušené ovoce, nahraďte spařené rozinky kousky datlí nebo fíků. Experimentovat je možno i s ořechy, použijte vlašské, lískové nebo jejich směs. Překvapivě dobré jsou i ořechy pekanové, které koupíte v lepších potravinách se zdravou výživou.

Zanechte odpověď