Sýr feta

Feta je tuhému tvarohu podobný sýr, který se uchovává ve slaném nálevu. Protože tak se nakládá i se sýrem balkánským, dost často s ním bývá sýr feta zaměňován. Komu vadí kozí mléko, nemůže se po ochutnání splést: zatímco balkánský sýr je z mléka ponejvíc kravského, sýr feta se vyrábí jedině ze směsi ovčího a kozího mléka a chutná docela jinak.

Feta se smí vyrábět jen v Řecku

Feta je řecký sýr. Historicky, ale od roku 2007 i oficiálně. Třebaže se zmínky z Řecka o tvarohovitém čerstvém sýru naloženém ve slaném roztoku objevují už od konce patnáctého století, roku 2007 se sýru feta dostalo známky chráněného označení původu. 

Feta se smí (pod názvem feta) vyrábět  jedině v Řecku. Stejný sýr se může vyrábět – a také se vyrábí – v jiných balkánských zemích:

  • třeba v Srbsku to je sjenički sir,
  • v Bosně a Hercegovině vlašičky sir a travnički sir,
  • v zemích Blízkého a Středního východu, například v Libanonu, v Sýrii, v arabském světě.

Je nutno podotknout, že rozhodnutí o známce chráněného označení původu je opatřením Evropské unie a státy, které nejsou členy EU toto rozhodnutí nerespektují.

  • Do roku 2007 bylo největším výrobcem sýru feta Dánsko. Výroba se po roce 2007 nezastavila, ale sýr dostal jiné označení.
  • Název sýru fetta se odvíjí od způsobu jeho podávání – nakrájen na plátky, italsky fetta. Řečtina název přejala.

Sýr feta, charakteristika

Řecký sýr feta se vyrábí z čerstvého mléka, a to ve směsi:

  1. minimálně 70 % mléka ovčího
  2. a zbytek do 100 procent mléka kozího.

Ve slaném vodním roztoku sýr zraje alespoň dva měsíce, spíš víc. Uvádí se, že v solném nálevu feta vydrží bez újmy na kvalitě až jeden rok. I po vyzrání má feta tvarohovitou strukturu a konzistenci.
Poznámka: Komu vadí kozí mléko a nezná sýr feta, měl si raději nejdřív koupit jen malý kousek fety na ochutnání, jestli jej bude moct jíst. Sýr feta nepatří k nejlevnějším, tak aby „ochutnavač“ nedošel velké finanční ztráty.

Sýr feta: Využití v kuchyni

Návštěvníci Řecka sýr feta obvykle nejdřív poznají z řeckého salátu (choriatiki) , také se mu někdy říká salát venkovský). Feta se však přiidává i do jiných zeleninových salátů.

Řecký salát (choriatiki)

500 g zralých rajčat, 1 – 2 okurky, 3 – 4 papriky libovolné barvy, 1 – 2 červené cibule, 1 hrst černých oliv, 300 g sýru feta, 1 dl kvalitního olivového oleje, sušená dobromysl, bazalka a sůl.

Suroviny se buď promíchají v míse, anebo se pokladou na talíř po způsobu caprese.

  • Feta sepoužívá i v teplé kuchyni : sypou se jím zapékané pokrmy z brambor, masa a zeleniny.
  • Někdo si pochutná na samotném sýru feta s pečivem.
  • Nebo je možno sýr feta rozpéct na toustech.

Feta není balkánský sýr

Někdy bývá sýr feta zaměňován se sýrem balkánským. I ten zraje a prodává se ve slaném nálevu. Chutná jinak, protože se vyrábí z pasterovaného mléka kravského (nebo kravského s přídavkem jiných druhů mléka, jak hospodář nadojí a slije do jedné kádě).

Foto: (pixabay.com)

Zanechte odpověď