Sýrová roláda z plátkového sýra: Návod a tipy

Sýrová roláda je efektní výrobek studené kuchyně. Sýrovou roládu připravujeme k nějaké slavnostnější příležitosti. Jestliže použijeme plátkový sýr, příprava sýrové rolády je snadnější. Přinášíme návod, jak udělat sýrovou roládu z plátkového sýry a několik receptů a tipů na plnění sýrové rolády z plátkového sýra.

Sýrová roláda: Slavnostní pohoštění či dezert

Sýrovou roládu obvykle děláme jako studené pohoštění k nějaké slavnostnější příležitosti nebo když čekáme hosty. Nebo sýrovou roládu připravíme rodině jako slaný dezert, zákusek, který konzumujeme „jen pro chuť“. Sýrová roláda není jídlo, které by se konzumovalo na zahnání hladu. Sýrová roláda patří mezi lahůdky, delikatesy. Sýrovou roládu podáváme buď samotnou – třeba řezy sýrové rolády položíme na šikmý řez housky nebo bagetky , nebo připravíme víc druhů  sýrové rolády a pečivo podáme zvlášť. Když čekáme víc hostů, děláme roládu jako součást studené nářezové mísy nebo studeného bufetu. V takovém případě roládu jen nařežeme, ale necháme v podlouhlém tvaru, hosté si kousek sýrové rolády berou sami vhodným nástrojem.

  • Sýrová roláda se dělá z tepelně upraveného sýra. Existují sice návody (jeden z nich pro úplnost také nabízíme), ale tepelně zpracovaný sýr je chutnější – a také se s ním lépe pracuje.
  • Dřív se sýr (celý kus) na roládu poměrně pracným způsobem rozvářel a pak vyvaloval. V současné době se používá sýr plátkový. Příprava je rychlá a efektivní.

Sýrová roláda z plátkového sýra

Základní postup

Potřebujeme 150 až 200 g plátkového sýra typu eidam. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení (pergamen) nebo alobalem.

  1. Zapneme troubu na nejvyšší teplotu.
  2. Celou plochu pokryje plátkovým sýrem, a to tak, aby se plátky vždy trochu překrývaly (stačí necelý centimetr).
  3. Plech se sýrem vložíme do trouby.
  4. Od trouby neodcházíme.
  5. Asi po pěti minutách nahlédneme. Jestliže je sýr stále ve stejných plátcích, troubu zase zavřeme a ještě tak dvě tři minuty rozehříváme.
  6. Když je sýr už od pohledu mírně rozteklý, ale stále stejně světlý, hned vyndáme z trouby. Rozpékání sýra trvá krátce, nesmí se stát, že by začal měnit barvu. Příliš spečený sýr by se lámal.
  7. Papír nebo alobal se sýrem přesuneme na pracovní plochu.
  8. Válečkem na nudle sýrovou hmotu rozválíme. Není třeba váleček mastit nebo naopak máčet – sýr je dostatečně tučný a na váleček se nelepí. A když, tak jen zpočátku, dokud je sýr horký. Jak chladne, pracuje se s ním lépe. I kdyby se někdy zpočátku trochu trhal, válením se opět zacelí.
  9. Sýrovou placku necháme stále na papíru (alobalu) a pokračujeme dál.
  10. Plát potřeme pomazánkou, ale na jednom delším konci necháme asi pět centimetrů nenatřených, aby se pak dala roláda dobře a „do ztracena“ zabalila.
  11. Na pomazánku můžeme klást další náplně.
  12. To, co má být uprostřed rolády, poskládáme po jednom delším namazaném kraji.
  13. Roládu pak pevně stočíme, zabalíme do papíru nebo alobalu a dáme na několik hodin do ledničky důkladně zatuhnout.
  14. Při krájení nejdřív odkrojíme nevzhledné konce.

Sýrová roláda s vajíčky

  • Plát potřeme čtyřmi na másle a na cibulce usmaženými vajíčky. Na delší stranu přidáme pás z kyselých okurek nakrájených na proužky. Vajíčka pokapeme pikantním kečupem, smotáme, zabalíme do papíru nebo potravinářské fĺie a necháme dobře ztuhnout.

Sýrová roláda s uzeninou

  • Rozválený plát potřeme nějakou pomazánkou připravenou podle vlastní chuti. Posypeme drobně sekanými okurkami, olivami nebo jemně sekanou cibulkou. Mírně zatlačíme do pomazánky. Pak na pomazánku položíme tenké plátky dobré šunky nebo nějakého salámu. Pevně smotáme, zabalíme a dáme vychladit.

Sýrová roláda s masovou pomazánkou

  • Rozválený plát potřeme masovou pomazánkou připravenou z mletého uzeného masa, uzeniny nebo z paštiky. Posypeme trochou jemně sekané cibulky a kyselé okurky. Na masovou pomazánku položíme tenké plátky jiného druhu sýra, třeba uzeného eidamu. Smotáme.

Sýrová roláda s nivou a ořechy

  • Plát potřeme pomazánkou z nivy, poklademe nasekanými (ne mletými) vlašskými ořechy a smotáme. Necháme uležet alespoň jeden den.
    Recepty na pomazánky z nivy jsou k nalezení ZDE.

Sýrová roláda z neupraveného plátkového sýra

9 tenkých plátků tvrdého sýra (eidamu, uzeného sýra), 6 plátků šunky, 2 – 3 mandarinky, 250-300 g lučiny, sůl, petrželka, 1 lžíce flory, křen, hořčice, pažitka, na ozdobu mandarinky, kiwi.
Příprava: Lučinu našleháme s tukem, solí a nadrobno nakrájenou petrželkou. Můžeme přidat i nastrouhaný křen nebo hořčici pro výraznější chuť. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Na pracovní desku rozložíme plát alobalu. Na něj klademe plátky sýra tak, aby se nepatrně překrývaly a tvořily obdélník. Tence je potřeme krémem z lučiny, poklademe šunkou, znovu potřeme lučinou. Po délce tvaru klademe dílky mandarinek. Pomocí alobalu stočíme sýr do tvaru rolády. Pevně zabalíme a uložíme do chladničky, nejlépe přes noc. Před přípravou mísy sejmeme z rolády alobal a ostrým nožem krájíme šikmé řezy. Klademe je na mísu a přizdobíme zbylými dílky mandarinek a plátky kiwi.

Poznámka: Když si dáme tu trochu práce navíc a sýr nejdřív rozpečeme a pak podle receptu naplníme, dostaneme tuto roládu z plátkového sýru ještě o „level“ výš.

Zanechte odpověď