Tsampa

Tsampa je tibetské národní jídlo, a jak už to tak u těchto typů jídel a u těchto národů bývá, je zdravá, bohatá na vitaminy a minerály, ideální, pokud chcete zhubnout, lehce stravitelná a také rychlá a snadná na přípravu. Tsampa se vyrábí namletím praženého ječmene a její chuť je lehce oříšková.

Oblíbili si ji cestovatelé, protože ji lze konzumovat jako další instantní potraviny, tedy jen zalitím vody a nenáročným ochucením. Tak si ji koneckonců můžete připravit doma a ochutit cukrem, javorovým sirupem či dalšími doplňky. Vhodná je také pro děti.

A pokud se chcete trochu rozšoupnout, samozřejmě si z tsampy můžete připravit i o trochu náročnější jídla. V tomto receptu si vyzkoušíme kuličky.

Tsampa kuličky s medem, mandlemi a datlemi

Ingredience

Šálek tsampy

Šálek nakrájených mandlí

Šálek nakrájených vypeckovaných datlí

2 – 3 lžíce rozpuštěného másla

2 lžíce medu nebo agávového sirupu

Troška mandlového extraktu

Špetka soli

Nasekané mandle na obalení

Postup

Všechny ingredience smícháme v robotu nebo ručně v misce. Můžeme přidat trochu vody nebo pomerančového džusu, aby měla směs dobrou konzistenci. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v nasekaných mandlích.

Tsampa kuličky se skořicí, vlašskými ořechy a javorovým sirupem

Ingredience

Šálek tsampy

Šálek nakrájených vlašských ořechů

Šálek omytých rozinek

2 – 3 lžíce másla

2 lžíce javorového nebo agávového sirupu

Trocha vanilkového extraktu

Trocha skořice

Špetka soli

Postup

Všechny ingredience smícháme v robotu nebo ručně v míse. Pokud potřebujeme, přidáme trochu vody. Tvarujeme kuličky, které pak obalíme ve skořici.

Zanechte odpověď