Tvarohová buchta na plech

Když vám doma zbude vanička tvarohu například z výroby ovocných knedlíků, máte pro její upotřebení jen omezený čas. Proto se vždycky hodí mít v zásobě rychlé a dobré recepty, které vám dovolí tento malý zázrak přírody beze zbytku a velmi chutně upotřebit. A tvarohová buchta na plech mezi ně rozhodně patří.

Udělat tvarohovou buchtu na plech není nic složitého. Zvládne to i začínající kuchařka a i s pečením nezabere celý postup více než 80 minut. Výsledkem je chutný a lehký moučník, který neurazí ani tu nejnáročnější návštěvu. Lupínky mandlí mu pak dodají vynikající závěrečnou tečku, se kterou určitě zabodujete i u tchýně.

Tvarohová buchta na plech – recept

na těsto:

350 gramů hladké mouky

100 gramů cukru krupice nebo krystal

1 balíček kypřícího prášku do pečiva

2 vejce

100 gramů másla

na náplň:

1 000 gramů tvarohu

175 gramů moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

4 vejce

60 gramů jemného bramborového škrobu

400 ml smetany ke šlehání

na ozdobení:

50 gramů mandlových lupínků

1 balíček skořicového cukru

Postup:

Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 160 °C, plynovou a elektrickou na 150°C. Máme-li problém s připalováním těsta odspodu, dáme na dno trouby plecháček do poloviny naplněný vodou.

Těsto na tvarohovou buchtu na plech připravíme tak, že do mísy nasypeme prosátou mouku, kterou smícháme s balíčkem kypřícího prášku. Poté přidáme cukr, vejce a změklé máslo a vše ručně vypracujeme v sypkou drobenku.

Připravíme si plech o rozměrech přibližně 30×40 cm a vytřeme ho jedlým olejem. Do něj pak nasypeme drobenku, rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a nakonec ji lžičkou jemně přitlačíme tak, aby vznikl celistvý korpus.

Plech s drobenkou odložíme a vrhneme se do přípravy náplně. Dobře promícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, smetanu, vejce a bramborový škrob. Měla by vzniknout hladká a kompaktní hmota bez hrudek nebo žlutých šmouh od vajíčka.

Tvarohovou náplň opatrně rozetřeme na upěchovaný drobenkový korpus. Uhladíme a posypeme plátky mandlí. Plech vložíme do rozehřáté trouby pečeme zvolna přibližně 40 minut.

Hotovou tvarohovou buchtu na plech vyndáme z trouby a ještě horkou posypeme skořicovým cukrem. Necháme vychladnout a servírujeme na talířku se lžičkou. Skvěle chutná teplý i studený.

Dobré tipy pro recept tvarohová buchta na plech

  • Pokud máte rádi skořici, můžete ji přidat i do drobenky.
  • Tvarohová buchta na plech je vhodná i pro dietářky, stačí použít méně cukru a odtučněný tvaroh. Jen je třeba přidat o trochu více bramborového škrobu.
  • Bramborový škrob seženete v obchodech např. pod názvem Solamyl.
  • To tvarohu můžete přidat i různé ovoce, dobře se hodí třeba kolečka banánů, maliny nebo borůvky. Ovoce obalte v moučkovém cukru, aby příliš nepustilo šťávu a celá buchta se později nerozpadla.

Zanechte odpověď