Umeocet, umeboshi ocet

Ume ocet nebo také umeboshi ocet či ume su je další z plejády pochutin, které do Česka přišly z východu. Tentokrát z Japonska. Šťáva červené barvy se získává jako vedlejší produkt při fermentaci plodu umeboshi v soli. Proto má slanou a zároveň kyselou chuť, což ji činí pikantní. Umeboshi ocet má využití v tradiční japonské kuchyni, ale lze jim ozvláštnit i pokrmy domácí. Jako většině produktů východní kuchyně jsou i ume su přisuzovány příznivé účinky na zdraví.

Ume ocet: Vykvašená slaná šťáva

Tradiční Ume Su, ume nebo umeboshi ocet je  dost často popisován jako produkt získaný fermentací japonských švestek. Ve skutečnosti se nejedná o švestku, umeboshi je druh meruňky. Její plody nejsou ani dobré, ani jedlé. Ze stromů opadají ještě nezralé a jedovaté. Fermentací v soli s listy shiso, perily křivité, která má svěží, kořenitou chuť a specifickou vůni, nezralé „padavky“ ztratí jedovatost.

Ume Su, umeboshi ocet, není octem v pravém slova smyslu. Při fermentaci plodů umeboshi, která trvá asi dva roky, nevzniká kyselina octová, ale děj probíhá za přítomnosti kyseliny mléčné. Výsledný produkt je:

  • po soli slaný,
  • kyselině mléčné kyselý,
  • po listech perily křivité kořenitý.

Protože jeho kyselost dosahuje asi jen dva a půl procenta (to je méně než octy ovocné), není třeba ji před použitím ředit.

Ume ocet: Použití

Umeboshi ocet se ve své domovině používá jako kořenící pochutina silné a lahodné chuti, ale rovněž pro účely zdravotní. Tak se děje po staletí.

V makrobiotické kuchyni je ocet umeboshi vysoce ceněn pro mnohé léčebné vlastnosti a zejména pro rovnováhu jin-jang. Uvádí se, že se umo ocet používá k detoxikaci organismu. Všechny produkty ume údajně stimulují střevní aktivitu a podporují trávení.

Ume ocet se používá v salátových zálivkách, do majonézy, při nakládání okurek a všude tam, kde se chce docílit nakyslé chuti. Solit už není třeba.

Jeho chuť je lahodná v kombinaci se smaženou zeleninou, rýží, kuskusem nebo těstovinami. Zvyšuje chuť tofu. Několik kapek směsi dvou lžic umo octu a lžíce olivového oleje docela postačí na mísu salátu.

Ume ocet: Uváděné nutriční hodnoty

  • Energie: (kJ/100g a kcal/100g): 80/19
  • Tuk (g/100 g): <0,1
  • nasycené mastné kyseliny (g/100 g): <0,1
  • Sacharidy (g/100 g): 3,9 (z toho cukr: <0,2)
  • Protein (g/100 g): 0,5
  • Sůl (g/100 g): 8,8
  • Vlastnosti: organické, veganské

Zdravotní účinky umeboshi octa

  • Umeboshi ocet reguluje a vyvažuje acidózu z nadměrné konzumace masa, mléka, přísad atd.
  • Umožňuje vstřebávání minerálů ve střevě
  • Různé typy octových kyselin umeboshi stimulují funkci jater, stejně jako střevní nebo žaludeční funkce.
  • Často je používán při infekcích pro antibiotický a antiseptický účinek
  • Pomáhá detoxikovat tělo
  • Umeboshi ocet podporuje oxidaci a tím předčasné stárnutí.
  • Umeboshi ocet pomáhí při únavě a proti únavě
  • Přispívá k dobrému fungování střev
  • Zlepšuje těžké zažívání, protože stimuluje sekreci trávicích tekutin
  • Je velmi prospěšné v případě gastritidy a pálení žáhy
  • Ocet Umeboshi se používá také při nevolnosti při cestování nebo při nevolnosti těhotenství
  • Další aplikace umeboshi octu v makrobiotice jsou: bolesti hlavy, kašel, nachlazení a uklidnění nervového systému.

Zdroj: vidanaturalia.com

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď