Uzené kuře

Uzené kuře je drůbežářský polotovar, který se na české trhu objevuje asi od poloviny osmdesátých let minulého století. Že by se na uzené kuře stály fronty, to nelze v žádné době říct. Asi každý gastronomicky jen trochu zkušenější člověk si dokáže představit, jak báječně musí uzené kuře chutnat. Na druhou stranu i málo zkušený kuchař cítí podvědomě obavy, aby nebylo uzené kuře u kosti syrové a zda není kuře ve fólii infikováno bakteriemi salmonely. Jsou to sice laické, ale časté úvahy. Třetí druh obavy pramení z nedostatku osvěty – co si s uzeným kuřetem počít, jak je upravit?

Uzené kuře na trhu

Uzené kuře se prodává buď celé nebo po čtvrtkách (stehna). Produkt je „zataven“ ve fólii a jeho trvanlivost je garantována tři týdny. Hodlá-li někdo po tak dlouhou dobu uzené kuře skladovat, mělo by to být v chladničce. Uzené kuře je dost obvyklým sortimentem ve velkých řetězcích. V Česku je na trh dodává velký drůbežářský výrobce a cena se pohybuje kolem sta korun za jeden kilogram (údaj 11/2018).

Co s uzeným kuřetem

Není málo potencionálních zájemců, kteří by na uzené kuře měli chuť, ale nekoupí si ho z obavy, že bude kuře málo prouzené, u kosti syrové. A protože mezi málo tepelně upravené kuřecí maso a nákazou salmonelou se u nás klade rovnítko, od nákupu uzeného kuřete se upustí.

Veškeré tyto obavy smaže jediný a jednoduchý zákrok – koupené uzené kuře tepelně upravit (ostatně to se dělá i některými druhy uzeného masa vepřového). Pak už záleží jen na chuti a důvtipu konzumentů a kuchařů – uvařit, ogrilovat, upéct.

Uzené kuře se v kuchyni uplatní stejně tak, jako se uplatní uzené vepřové. Díky tomu si na uzeném mase pochutnají i ti, kdo z nějakého důvodu vepřové maso nekonzumují. Uzené kuře nemá tučné části jako maso vepřové.

Není šprochu, aby…

Přesto není možno na uzené kuře na jako na „dietní uzené maso“. Jako ostatně všechny uzeniny (včetně uzeného masa) bychom měli uzené kuře konzumovat jen výjimečně a ne ve velkém množství. Dětem bychom tento výrobek (jako všechny uzeniny) neměli podávat vůbec. Ono uzené kuře sice je „jenom kuřecí maso“, ale maso notně „vylepšené“.

Obsah potraviny

Tento masný, tepelně opracovaný výrobek je složen z kuřecích stehen, vody, soli, papriky, modifikovaného škrobu, dextrózy a látek E451 – trifosforečnany – sodný a draselný, E407a – guma Euchema, E301 – askorban sodný a E250 – dusitan sodný.

Uzené masné výrobky s obsahem přídatných látek, nejsou vhodné pro racionální stravování.

  • E451 – trifosforečnany (sodný a draselný): V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku.
  • E407a – guma euchema: V obvyklém množství je látka považována za bezpečnou.
  • E301 – askorban sodný: Látka se považuje za bezpečnou.
  • E250 – dusitan sodný: Podle organizace CSPI (Center for Science in the Public Interest) představují dusitany a dusičnany pravděpodobně malé riziko pro lidské zdraví. Při konzumaci masa obsahujícího dusitany je však doporučováno zároveň pít nápoje s obsahem vitminu C (pomerančové, grapefruitové, brusinkové džusy, apod.) z důvodu zabránění vzniku nitrosaminů, které jsou již prokazatelně škodlivé.

Dejte přednost přírodně upravenému drůbežímu masu,“ uvádí se v aplikaci Kalorické tabulky (www.kaloricketabulky.cz), která má ambice průvodce zdravou výživou.

Zdroj: Citace v rámečku kaloricketabulky.cz

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď