Vepřová panenka: Nejlepší recepty

Nejkvalitnější, ale také nejdražší vepřové maso je tak zvaná panenka (nebo panenská pečeně), která co do kvality a jemnosti nemá mezi ostatními druhy vepřového masa konkurenci. Nejvhodnější je pro přípravu medailónků, různých minutek, především proto, že potřebuje minimum času pro tepelnou úpravu. Nabízíme několik méně známých předpisů na úpravu vepřové panenky. Jsou trochu náročnější, ale panenská pečeně si víc pozornosti zaslouží.

Vepřová panenka: Ty nejlepší recepty

Vepřová paneska se smetanou a brokolicí

  • 4 menší vepřové panenky, 100 g krůtího masa, 180 g smetany, 50 g eidamu, 100 g šunky nebo šunkového salámu, čerstvá nebo mražená brokolice, 1/2 l bílého vína, 3 stroužky česneku, 1 červená paprika, škrobová moučka, bílý pepř, sůl, rozmarýn.
    Příprava: Připravíme si plátky z vepřových panenek, osolíme a opepříme bílým pepřem. V mixeru si připravíme fáš z krůtího masa, 80 g smetany, eidamu a šunky. Fáš umístíme na střed plátku masa, přidáme brokolici, zavineme menší roládky a zavážeme je nití. Víno svaříme na polovinu s česnekem nakrájeným na plátky a rozmarýnem. Do vychladlého nálevu vložíme závitky a tři hodiny marinujeme.
    Marinované závitky vložíme do pekáčku, zalijeme zbylou smetanou a pomalu pečeme při teplotě 150-170 stupňů.
    Upečené závitky vyjmeme, šťávu rozmixujeme, zahustíme trochou škrobové moučky, rozředíme vývarem na potřebnou hustotu a krátce povaříme. Do šťávy vložíme na kostičky nakrájenou oloupanou a dušenou červenou papriku. Maso krájíme na plátky a na talíři je podléváme šťávou. Vhodnou přílohou je petrželková rýže.

Vepřová panenka plněná

  • 600 g masa z vepřové panenky, sůl, pepř, olej, máslo. Do náplně: 50 g šunky, 50 g sterilovaného hrášku, 3 vejce.
    Příprava: Do masa z vepřové panenky uděláme řez, aby vznikla kapsa. Vyplníme připravenou náplní, osolíme, opepříme a sepneme jehlami nebo párátky. Pečeme do měkka v troubě, ke konci pečení přidáme pro zjemnění máslo. Příloha: bramborové hranolky, krokety, vařené brambory nebo dušená rýže.

Vepřová panenka „malá kořeněná čarodějnice“

  • Těsto: 250 g mouky hladké, sůl, pepř, 250 g hery, 250 g nízkotučného tvarohu. Náplň: 1 kus vepřové panenky (kolem 400 g), sůl, pepř, máslo nebo hera na pečení, 750 g nevařené bílé klobásy, 1 žloutek, cibulový a česnekový prášek, 1 svazek petržele, dostatek čerstvého tymiánu a rozmarýnu, mouka na obalení, žloutek na pomazání.
    Příprava: Z mouky, soli, pepře, hery a tvarohu uhněteme těsto a necháme odpočinout v lednici.
    Vepřovou panenku potřeme solí a pepřem a v rozpáleném tuku krátce opečeme ze všech stran. Necháme vystydnout.
    Telecí klobásu rozmělníme se žloutkem, cibulovým a česnekovým práškem a usekaným kořením.
    Těsto vyválíme na délku panenky, ne příliš tence. Položíme na plech vyložený papírem na pečení. Hmotu z klobásy natřeme na těsto, aby vepřová panenka měla  kolem dokola plášť. Panenku obalíme v mouce a položíme z obou stran na maso, případně trochu zformujeme. Žloutkem smíchaným s trochou vody potřeme okraje těsta a dobře přitlačit. Ze zbytků těsta vykrájíme libovolné tvary. Žloutkem potřený válec jimi ozdobíme a také potřeme žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních 35 až 40 minut.

Vepřová panenka v alobalu

  • 4 porce vepřové panenky, 4 větší jablka, 40 g slaniny, 2 sladkokyselé okurky, sůl, kmín, pepř , 2 cibule a hořčice.
    Příprava: Porce nakrájejte tak, abyste do každé z nich mohli udělat kapsu. Tu naplňte plátkem slaniny, plátkem jablka a polovinou okurky. Osolte a můžete přidat trochu hořčice. Kapsy se uzavírají jehlou, párátkem, nebo se zašijí režnou nití a nakonec okoření.
    Jednotlivé porce panenky zabalte samostatně do alobalu a ke každé navíc přidejte plátky jablek, cibule, slaniny a zakápněte vodou, případně potřete hořčicí. Porce pečlivě zabalte, aby neunikala výtečná šťáva. Balíčky položte na pekáček, do kterého jste nalili trochu vody, a pečte v horké troubě.
    Podávejte s čerstvým chlebem nebo s přílohou podle vlastní chuti. Balíček si každý strávník rozbalí sám.

Zanechte odpověď