Vepřová pečeně: Nejlepší recepty

Asi žádná sorta masa nemá tolik různých pojmenování jako pečeně. S tím se ovšem i domácí kuchař/ka časem vyrovná. Vepřová pečeně je pro někoho sorta dokonce nejoblíbenější. Vepřová pečeně je nejsem velmi chutná, ale také jednoduchá na přípravu. Ať je zpracována jakkoliv, výsledek bude dobrý. Jsou ovšem recepty, které vepřové pečeni „sluší nejlépe.

Vepřová pečeně – nejlepší recepty

Pečeně, karé, kotleta, žebírko. To všechno jsou řeznická  označení sorty masa, které se nachází kolem horní části páteře. Je bílé, libové, trochu suché. Někdy má tučný okraj. Ten můžeme odříznout a v mrazíku uchovat třeba na výpečky.  Pečeni nejčastěji krájíme na plátky, které před úpravou z obou stran naklepeme. 

Využití vepřové pečeně

  • Vepřová pečeně (kotleta, karé, žebírko) se dobře hodí na smažené obalované řízky.
  • Také řízky smažené v těstíčku jsou z pečeně velmi dobré – a zaručené měkké
  • Výborná je dušená s cibulí, rajčaty a paprikami (srbské žebírko).
  • Kdo chce opravdu chutné vepřové na kmínu, připraví je z pečeně, alis karé.
  • Steaky z vepřové pečeně  patří k nejvhodnějším druhům masa ke grilování –  bílé libové maso, rychle připravené, chutné a bez tuku a šlach.
  • Z většího kusu pečeně  lze maso rozříznout na plát, naplnit a upéct jako roládu.
  • Nebo  celý kus pečeně uprostřed proříznout a naplnit čímkoliv.
  • Z vepřové pečeně můžeme v šunkovaru uvařit prvotřídní šunku.
  • Vepřová pečeně se dobře hodí na různá soté připravovaná na asijský způsob.
  • Vynikající a velmi rychlá je minutková příprava plátků pečeně na přírodní způsob

 

Srbské žebírko

  • 1000 g kuchyňsky upravené vepřové pečeně, 2 velké nebo 4 menší cibule, 4 zelené paprikové lusky (může být i víc), 3 velká rajčata (může být i víc), 50 g stolního oleje, Sůl, mletý černý pepř, případně mletou pálivou papriku. 
    Příprava: Plátky masa naklepeme, z obou stran jemně osolíme a trochu opepříme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, rajčata na osminky nebo plátky, papriku zbavíme jader a nakrájíme na proužky. V kastrolu, který má poklici (bude potřeba) rozpálíme olej a z obou stran na něm zprudka opečeme kotlety. Vyjmeme je na pracovní talíř.
    Do zbylého tuku dáme cibuli a zprudka ji orestujeme. Vrátíme na ni maso, přisypeme nakrájenou zeleninu, trochu osolíme, podlijeme asi decilitrem vody, přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby. Asi 15 minut dusíme při nejvyšší teplotě. Pak okryjeme poklici a dále ještě asi deset minut zapékáme, až se přebytečná voda vypaří a pokrm dostane zlatavou barvu. Když budeme kotlety dusit v zeleninové směsi, jednak dokonale změknout (to ale není u kotlet problém, měknou rychle), ale především bude maso šťavnatější – někomu vadí, že je maso z žebírka trochu suché.
    K srbskému žebírku se velmi dobře hodí dušená rýže. Když chceme dát jídlu svátečnější charakter, a nemusíme kalorie počítat příliš přísně, můžeme k srbskému žebírku připravit pomfrity, opékané nebo americké brambory.

Zanechte odpověď