Vepřový guláš z plecka: Výborný recept

Guláš nikdy nikoho „neurazí“, ať je hovězího, divočiny, drůbežího nebo vepřového masa. Vynikající guláše jsou z vepřové plece (plecka). Nabízíme několik méně známých výborných receptů na vynikající guláše z vepřové plece: horňácký, konšelský, transylvánský, bezlepkový s arašídy, guláš z plecka s kapustou a bramborový guláš s vepřovou plecí.

Vepřový guláš z plecka: Výborné recepty

Konšelský guláš

  • 400 g vepřového plecka, 100 g vepřových jater, 100 g vepřového mozečku, 3 dl černého piva, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, dobromysl, drcený kmín, mletý pepř a sůl.
    Příprava: V kastrole na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené vepřové maso. Vepřová játra uvaříme zvlášť. Vepřové maso osolíme, okořeníme a dusíme do poloměkka. Poté přidáme nastrouhaná játra a nadrobno rozsekaný mozeček. Zalijeme pivem a zvolna dohotovíme.
    Podáváme s houskovým knedlíkem.

Horňácký guláš

  • 750 g vepřové plece, 200 g bílých fazolí, 1 bobkový list, 5 lžic oleje, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř, kmín, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 4 menší rajčata, 2 paprikové lusky, 0,2 – 0,3 l kyselé smetany, 1 lžíce hladké mouky, 100 g šunky nebo dobré uzeniny.
    Příprava: Den před přípravou horňáckého guláše vypereme bílé fazole, zalijeme vodou a do druhého dne necháme máčet. Vaříme je potom s bobkovým listem ve vodě, ve které se máčely. Mezitím na čtyřech lžících oleje osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku, lehce osmahneme a přidáme na kostky nakrájené maso. Za stálého míchání ode dna opečeme na prudkém ohni ze všech stran dozlatova, a když maso začne pouštět šťávu, zmírníme oheň. Osolíme, opepříme a ochutíme kmínem, podlijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Před koncem dušení přidáme česnek utřený se solí, majoránku, uvařené fazole, rajčata a papriky pokrájené na tenké proužky, kyselou smetanu, v níž jsme rozšlehali hladkou mouku, a na mírném ohni za občasného promíchání povaříme. Na lžíci oleje opečeme uzeninu, na koncích nakrojené do kříže.
    Při servírování na každou porci položíme trochu opečené uzeniny.
    Podáváme s topinkami nebo s chlebem (vynikající je domácí chleba).

Transylvánský guláš

  • 1/2 kg vepřového plecka, sáček kysaného zelí, 2 středně velké cibule, stroužek česneku, čajovou lžíci mleté sladké papriky, 3 lžíce sádla, trochu hladké mouky, kelímek kysané smetany, kmín, kopr, sůl a bobkový list.
    Příprava: Maso nakrájejte na menší kousky. Na tuku nechte zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte kmín, mletou papriku, utřený česnek, trochu sušeného či nakládaného kopru a maso. Osolte a osmahněte. Podlévá se vývarem nebo vodou tak dlouho, až je maso poloměkké. Po zaprášení hladkou moukou přidejte zelí a sklenici vody. Poté za občasného zamíchání společně duste. Nakonec libě vonící směs zalijte smetanou. Nejchutnější je, když se guláš podává odleželý až druhý den.
    Podáváme s chlebem, s noky či s klasickým houskovým knedlíkem.

Transylvánský guláš se trochu podobá segedínskému guláši, který připravujeme rovněž z vepřové plece. Recept na segedínský guláš je k nalezení ZDE.

Vepřový guláš „kapusťák“

  • 500 g brambor, 200 g kapusty, 200 g vepřové plece, 2 lžíce oleje, 40 hladké mouky, stroužek česneku, majoránka, mletý kmín, pepř, 1 velká cibule, sůl.
    Příprava: Vepřovou plec pokrájíme na kostičky, podlijeme trochou osolené vody a ve vlastní šťávě dusíme doměkka. Do většího kastrolu dáme lžíci oleje, na kterém osmažíme na kolečka krájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme ovařenou na nudličky nakrájenou kapustu, podušenou plec i se šťávou a syrové brambory pokrájené na hranolky. Podlité dusíme doměkka.
    Zahustíme jíškou, přidáme utřený česnek, pepř, majoránku a krátce povaříme.

Bramborový guláš s masem

  • 2 lžíce sádla, 2 velké cibule, 5 velkých brambor, 350 g vepřové plece, 2 stroužky česneku, mletá paprika, sůl, majoránka, 2 lžíce hladké mouky na zahuštění.
    Příprava: Na rozehřátém sádle osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmažíme. Pak zaprášíme paprikou, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme, podlijeme vodou tak, aby byly brambory zakryté, a necháme pod pokličkou dusit. Před dohotovením přidáme na kostičky nakrájený salám, majoránku, rozmačkaný česnek. V šálku rozkvedláme mouku s vodou a tím guláš zahustíme.
    Nakonec ještě dochutíme pepřem a solí, případně přidáme trochu vody.

Guláš s arašídy (bezlepkový)

  • 400 g vepřového plecka, 3 cibule, 2 lžíce oleje, lžíce mleté papriky, špetka pálivé papriky, pepř, 2 stroužky česneku, 100 g solených arašídů, trochu worcesteru, sůl.
    Příprava: Nadrobno pokrájené cibule osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Osolíme, okořeníme, přidáme na plátky krájený česnek, podlijeme vodou, zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec nasypeme solené arašídy a zakápneme podle chuti worcesterem. Podáváme s rýží nebo různě upravenými brambory.

Seznam bezlepkový potravin a víc informací o bezlepkové dietě naleznete ZDE.

Zanechte odpověď