Vitamin C (kyselina askorbová)

Vitamin C je asi neznámější z řady vitaminů – esenciálních látek, které patří k základním složkám lidské potravy. Vitamin C si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, musí být doplňován buď v přirozené podobě hlavně v ovoci a zelenině, a nebo člověk musí vitamin C tělu dodávat ve formě syntetických přípravků (doplňky potravin). Doporučené množswtví je 60 až 75 miligramů denně.

Chrání imunitní systém

Vitamin C, chemicky nazývaný kyselina askorbová, zajišťuje správný chod imunitního systému, pomáhá organismu bránit se infekcím. Vitamin C pomáhá při nemocech z nachlazení, zkracuje dobu léčby. Rovněž je vitamin C doporučován při stresu.

Lékaři a biologové uvádějí, že by na vitamin C neměli zapomínat kuřáci, alkoholici a ženy užívající hormonální antikoncepci. Denní doporučená dávka je 60 až 75 miligramů, v případě akutního ohrožení (například v době chřipkové epidemie) lze jeho dávkování zvýšit. Na vzduchu, na světle a při vyšší teplotě se vitamin C rozkládá.

Vitamin C je rozpustný ve vodě. Proto, když není spotřebován, je vyplaven z těla močí. Podle odborníků vydrží jeho zásoba v těle asi dva až šest týdnů.

Projevy nedostatku

Nedostatek vitaminu C se projeví malátností (známá jarní únava), nechutenstvím, častým podléháním infekcím. Jestliže vitamin C tělu chybí dlouhodobě, mohou se projevit kurděje – (krvácivost dásní, ztráta zubů) nebo lidem praskají krevní vlásečnice, trpí zvýšenou krvácivostí a tvoří se modřiny. Vitamin C podporuje vstřebávání železa a tvorbu bílých krvinek. Rovněž se podílí na t vorbě chrupavek, zubů a kostí. Podporuje růst těla.

Vitamin C: Předávkování nehrozí

Co se týká předávkování vitaminem C, podle odborníků k němu v podstatě nemůže dojít, protože je přebytečný vitamin C je vyplaven z těla (někdy i průjmovitou stolicí). U citlivých lidí se může vysoká dávka projevit podrážděním žaludku.

Vitamin C se vyskytuje v šípku, citrusech, kyselém zelí (to si námořníci brali na lodě, aby předcházeli kurdějím), dále vitamin C obsahují brambory, rajčata, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, brusinky, petrželová nať, křen.

Vitamin C se ztrácí varem, proto se dobré například citronovou šťávu přidávat do čaje až po jeho mírném zchladnutí.

Vitaminová bomba

Sáček kyselého zelí (nebo ještě lépe asi půl litru kyselého zelí nabraného přímo z kvasného hrnce) propláchneme studenou vodou a překrájíme. Přidáme jemně nasekanou cibuli (červená nebo šalotka je nejlepší), dvě lžičky dobrého oleje, trochu cukru. Promícháme a podáváme k luštěninám nebo jen jako lehkou svačinku.

Zanechte odpověď