Říká se, že ve Francii má každá pekárna svůj recept na bagety. Který jen tak nedostanete. Doma se ale můžete pokusit o bagetu aspoň trochu podobnou. Tento recept vyžaduje trochu delší přípravu: prvně se udělá směs podobná kvásku, která by měla půl dne odpočívat (nebo celou noc). Až pak se dělá bageta.

Ingredience

Na „kvásek“:

115 ml studené vody

Špetka droždí (může být i sušeného)

120 g hladké mouky

Na těsto:

Jedna a půl lžičky čerstvého nebo sušeného droždí

225 ml vlažné vody

420 g hladké mouky

2 lžičky soli

Postup

Prvně si vyrobíme „kvásek“: Smícháme mouku, droždí a vodu. Přikryjeme a necháme odpočívat při pokojové teplotě asi 14 hodin – nejlépe tedy přes noc. Kvásek by měl nakynout a měly by se v něm objevit bublinky.

Další den si připravíme těsto: smícháme a prohněteme droždí, mouku, vodu, sůl a kvásek. Můžeme hníst ručně, v robotu či v pekárně. Hněteme pár minut, těsto by se nemělo lepit. Přendáme ho nejlépe do ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu a půl, po 45 minutách prohněteme a otočíme. Vykynuté těsto dáme na vál poprášený moukou a rozdělíme na tři stejně velké části. Každý kousek vyválíme do oválu, přikryjeme potravinářskou folií a necháme čtvrt hodiny odpočívat.

Pak začneme pracovat s jednotlivými kousky: těsto podélně přeložíme na polovinu, okraje zahneme dolů. Vyrovnáme, přeložíme a zahneme ještě jednou. Přehyby by stále měly být na spodní části bagety. Jemně ji vyválíme tak, aby měla na délku asi 40 centimetrů. Konce mírně zašpičatíme. Zpracujeme všechny tři části těsta. Bagety dáme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech, přikryjeme je potravinářskou folií nebo utěrkou a necháme je další hodinu až hodinu a půl kynout při pokojové teplotě.

Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Na dno trouby nebo na spodní patro položíme pánev. Každou bagetu třikrát nařízneme v úhlu 45 stupňů. K varu přivedeme asi 300 ml vody. A pak je potřeba konat rychle: bagety vložíme do trouby, do pánve na dně trouby rychle nalijeme vařící vodu a troubu zavřeme. Odpařující se voda udělá bagetám křupavou kůru. Bagety pečeme asi 25 minut, pak je na mřížce necháme vychladit. Aby byly bagety ještě křupavější, můžeme po jejich dodělání jen trochu pootevřít troubu a nechat je v ní velmi pomalu chladit.