Výroba šípkového vína

Podzim, zvláště tedy září a říjen, je obvyklou dobou pro sběr šípků, které můžete usušit, vyrobit z nich čaj, marmeládu či kompot. Neméně výborné je však také šípkové víno. Dá se připravit jak pomocí ušlechtilých kvasinek (například Malaga nebo Champagne), nebo postaru, jen s vodou a cukrem. V tomto receptu se budeme věnovat druhé variantě. Budete potřebovat demižon a kvasnou zátku. Vznikne silnější stolní víno, takže pozor na vypité množství, ať vás nebolí hlava.

Ingredience

1 kg šípků

1 kg cukru krystal

2 l vody

Postup

Nasbírané šípky z obou stran okrájíme, musíme odstranit stonky i zbytky suchých květů. Nesnažte se to ošidit, se stopkami i květy by bylo víno nepoživatelné. Šípky pořádně umyjeme. Zahřejeme cukrvodou, mícháme a počkáme, až se cukr rozpustí.

Do čistého demižonu nasypeme šípky a zalijeme vychladlým sirupem. Demižon zavřeme kvasnou zátkou, ze které budou v průběhu kvašení unikat bublinky. Šípky necháme ze začátku, tedy zhruba jeden měsíc, kvasit v teplejší místnosti. Pak je můžeme přemístit do chladné místnosti, kde budou pokračovat v kvašení další asi dva až tři měsíce.

Šípky budou zprvu plavat na povrchu. Tam se také udělá pěna, která se postupně ztratí. Sirup bude matný a šípky budou postupně klesat ke dnu. Když už skrze zátku neunikají žádné bublinky, je víno hotové. Scedíme ho do větší nádoby, demižon umyjeme a víno můžeme přelít zpět do demižonu. Ještě na chvíli zavřeme kvasnou zátkou a necháme ho odstát, pak už můžeme uzavřít normální zátkou.

Zanechte odpověď