Zadělávané fazolové lusky

Pokud ve vás fazolové lusky či také zelené fazolky vyvolávají představu sladkokyselé šedavé rozvařené hmoty známé ze školní jídelny, vězte, že ani v tomto případě nemusíte mít pravdu. I zelené fazolky se dají udělat tak, aby neztratily barvu a vynikla jejich chuť. A navíc, křupavé zelené fazolky si uchovají něco, co šedavé ne: hodně vitaminů a hodně vlákniny na zahnání hledu. Zbystřete také, pokud uvažujete o dietě, platí za nízkokalorickou potravinu.

Tento recept se hodí jako příloha k různým druhům masa, fazolky však také můžete použít do salátů nebo je pojídat jen tak s různými dipy.

Ingredience

900 g zelených fazolků s odkrájenými konci

Lžíce olivového oleje extra virgin

3 lžíce másla

2 velké stroužky česneku

Lžička uzených paprikových nebo chilli vloček (dle chuti)

Sůl

Čerstvě mletý černý pepř

Lžíce citronové kůry

Postup

Zelené fazolky prvně blanšírujeme: Do velkého hrnce vlijeme vodu, pořádně osolíme a přivedeme k varu. Pak do ní vhodíme zelené fazolky. Vaříme jen krátce, aby zůstaly křupavé a uchovaly si svou pěkně zelenou barvu, což trvá tak 2 – 3 minuty. Scedíme a okamžitě přesuneme do hrnce studené vody s ledem.

Stroužky česneku oloupeme a rozmačkáme. Potom rozehřejeme pánev, přidáme olej a máslo, a když se zahřejí, také česnek a paprikové nebo chilli vločky. Smažíme asi půl minuty. Přidáme zelené fazolky a mícháme vše asi pět minut. Fazolky se tak pěkně obalí. Ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a citronovou kůrou.

Zanechte odpověď