Vředová choroba žaludku je v populaci velmi častým onemocněním. V naší zemi jí podle odborníků trpí 40 až 50 procent lidí. Částokrát se však žaludeční vředy vůbec neprojeví a vyhojí se spontánně. Vřed vzniká jako kruhovité poškození (rozrušení) stěny žaludku nebo dvanáctníku, k němuž dochází působením agresivních faktorů. Vředová choroba se nejčastěji objevuje mezi třicátým až čtyřicátým rokem života, ale může dojít v jakémkoli věku. Jedinou existující prevencí proti vzniku vředové choroby je správná životospráva.

Akutní a chronické žaludeční vředy

Rozlišit je možné akutní vřed, který velmi rychle vzniká i zaniká a nepostupuje do hloubky stěny žaludku, nebo chronický vřed s tvrdými vyvýšenými okraji, kráterovitým pronikáním do hloubky a špatnou tendencí k hojení.

Jestliže vřed pronikne celou stěnou žaludku a nastane jeho proděravění, dojde k následnému zánětu pobřišnice (peritonitidě).

Častou komplikací vředové choroby je krvácení z vředu, což se může projevit zvracením krve nebo krvácením do stolice, která se proto často zabarví do černa. Když je krvácení mírnější, stolice nemá změněnou barvu a přítomnost krve je možné dokázat jen citlivými laboratorními zkouškami. Krvácením nejčastěji začíná proces rychlého hojení vředu.

Důvody vzniku žaludečních vředů

Příčiny vzniku rozdělit do tří základních skupin.

  1. První a nejčastější příčinou jsou špatné režimové návyky: nepravidelná strava a nedostatek času sníst alespoň jedno teplé jídlo denně v klidu a pomalu. Negativní vliv má také časté a nadměrné konzumování alkoholu a velmi škodlivé je samozřejmě kouření, zvláště na lačno.
  2. Druhou příčinou vzniku vředové choroby jsou stresové situace, při kterých se do organismu vyplavují z kůry nadledvinek takzvané hormony akutní fáze, které mění biochemické složení žaludečního hlenu. Když má člověk stresových situací mnoho, dojde k takovému poškození, kdy hlen je volně prostupný pro kyselé ionty a dochází k poškození stěny žaludku. Náchylnější k vředovému onemocnění jsou tedy neurotici a lidé, kteří mají stresující povolání.
  3. Třetí možnou příčinou, která je velmi častá zvláště v posledních letech, je příčina infekční.

Příznaky vředového onemocnění

Především se projevuje bolestí v nadbřišku a také v dolní části hrudní kosti. Někdy bolest může vystřelovat také do zad (hlavně při proděravění žaludku). Bolest vzniká asi jednu hodinu po jídle. Žaludeční obtíže bývají nejintenzivnější v jarních a podzimních měsících. Dalšími symptomy jsou pálení žáhy, zvracení a časté říhání. Chuť k jídlu bývá dobrá, někdy až nadměrná.

Prevence je nejdůležitější

  • Pravidelné jídlo v menším množství a často (optimální pětkrát až šestkrát denně)
  • Minimalizování stresových situací v běžném denním životě
  • Vyloučení kouření a nadměrného požívání alkoholu

Víte, že…

… zánět žaludku (gastritidu) a následný vznik vředové choroby nejčastěji způsobuje mikroorganismus helicobacter pylori, který se do žaludku dostane společně s potravou, a o němž existují oficiální lékařské zprávy teprve z roku 1983?