Zavařování borůvek

Zavařené borůvky, to je malý poklad domácích spíží. Borůvky jsou vzácné: doba jejich výskytu je krátká, sběr  velice pracný, trvanlivost syrových plodů minimální a cena na trhu vysoká. Naštěstí je jejich konzervace (na všechny způsoby) jednoduchá a trvanlivost produktů značná. Zavařování borůvek je jednoduché a není k tomu zapotřebí žádných speciálních přípravků.

Kněžice se „tváří“ jako list

Když borůvky sbíráme sami, už v lese dbáme, abychom s nimi nesbírali jehličí, zelené listy a jiné přírodniny. Doma borůvky hned přesypeme – nejlépe na plech nebo nějaký tác. Tak snadno vybereme nežádoucí příměsi. Zvlášť pečlivě je třeba dbát na to, aby se mezi borůvkami neobjevila kněžice, zelená nebo i nahnědlá ploštice vylučující velmi páchnoucí sekret (ráda saje sladkou šťávu lesních plodů).

Proplachovat, nebo neproplachovat?

Současné recepty na úpravu borůvek obvykle začínají větou „Borůvky propláchneme“. Ve starší literatuře ale čteme: „Borůvky neproplachujeme, vytekla by z nich šťáva“.

Proplachování borůvek (na sítu) není moc účinné, protože nežádoucí příměsi beztak mezi kuličkami zůstanou. Krom toho se „mokré“ borůvky hůř setřásají, což je při zavařování důležité. Tedy jestliže „čistit vodou“, pak je lepší nejdříve borůvky vodou zalít, nečistoty vyplavit, a teprve pak propláchnout.

Větší a pevnější borůvky kanadské – zejména ty koupené v obchodech, v kterých není jehličí – propláchnutí snesou. A hospodyňka má nějakou tu jistotu, že z nich spláchla i případné postřiky a jiné stopy produkce „ve velkém“.

Kdo bude proplachovat, nechá plody na sítu důkladně vykapat. Pak se rozhodne mezi třemi způsoby zavařování borůvek:

  1. ve vlastní šťávě,
  2. ve vlastní šťáv s cukrem
  3. nebo borůvkový kompot – borůvky zalité cukerným sirupem.

Borůvky „natur“, s cukrem nebo v sirupu?

  1. Borůvky zavařené ve vlastní šťávě bez cukru se budou hodit na přípravu moučníků. Jsou kyselé, ale to se „spraví“ sladkým těstem (zimní bublaniny) nebo sladkou drobenkou (zimní metýnky). Rovněž se hodí na přípravu nepečených dortů, lehkých dětských dortů, pudinků, flameri a podobných výrobků, kde kyselost zavařených přírodních borůvek nevadí.
  2. Borůvky zavařené ve vlastní šťávě s cukrem jsou vynikajícím doplňkem sladkých kaší, lívanců a palačinek s tvarohem, šlehačkových pohárů, želé a cukrářských výrobků. Samozřejmě se dají konzumovat i samotné, hlavně nemocné děti je ocení, když nemají na nic chuť nebo se jim při angínách a chřipkách těžko polyká.
  3. Borůvkový kompot, tedy borůvky zavařené v ovocném sirupu, je vynikající na polití nákypů (například rýžového, jahelného…), pudinků, svítků, trhanců i hustších sladkých kaší. Jeho nevýhodou je – při samostatném podívání v misce – že se malé borůvky plovoucí ve šťávě obtížně nabírají.

Zavařování borůvek

  • Borůvky sypeme do zavařovacích sklenic a hodně setřásáme, aby se jich vešlo co nejvíc.
  • Na kompot zalijeme sirupem svařeným z 1000 ml vody a 600 až 700 gramů cukru. Očistíme okraj sklenice, zavíčkujeme.
    Sterilujeme 15 minut při 80 °Celsia.
  • Borůvky sterilované ve vlastní šťávě s cukrem při sypání do sklenic prosypáváme cukrem. To jde ovšem stěží při mokrých opraných borůvkách. Na jeden litr borůvek je třeba 50 až 100 gramů cukru.
  • Borůvky „natur“ sypeme do sklenic bez ničeho. Je dobré sklenice naplnit až po vrch. I tak se hodně svaří a po zavaření nebude sklenice plná.
  • Borůvky bez nálevu (s cukrem nebo bez cukru) je třeba sterilovat nejméně 30 minut při 90 °Celsia, aby se nekazily.

Zdroj:J. Balaštík, Konzervování potravin v domácnosti

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď