Zavařování červené řepy

Červená řepa (Beta vulgaris) patří odedávna k běžným zeleninám. Předpis na salát z červené řepy najdeme už u Magdaleny Dobromily Rettigové. Červená řepa je sice v obchodech celoročně, ale je třeba si uvědomit, že je to okopanina dozrávají na podzim, a tedy jenom na podzim dostaneme řepu čerstvou – a z domácí produkce. Čerstvá červená řepa se také nejlépe hodí na nakládání. Nabízíme různé recepty na zavařenou/nakládanou červenou řepu a na různé sterilované saláty s červenou řepou.

Červená řepa: Sladké koření ji sluší

V některých zemích je červená řepa stálou součástí stravy, například jako dušená s fazolemi nebo jablky, ale zvláště v polévkách, například v ruském nebo v ukrajinském boršči.

Sladkokyselý salát se připravuje s různými nálevy, s řepou krájenou na plátky či hranolky, strouhanou na hrubém struhadle. Můžeme jej doplnit krájeným nebo strouhaným křenem.

Jeden osvědčený recept na přípravu výborného nálevu na sladkokyselou řepu:

  • Na 1,5 litru vody dáme 0,25 až 0,30 litru 8% octa, 5 až 6 dkg cukru, 4 dkg soli a asi 5 až 6 koleček sacharinu. Do nálevu přidáme kousek bobkového listu, kousek celé skořice, l až 2 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, špetku anýzu a fenyklu. Vaříme 10 až 15 minut.

Bulvy řepy před vařením pouze omyjeme, nezkracujeme kořeny, aby z nich neunikala šťáva. Vařenou, oloupanou a jemně nakrájenou řepu posypeme a pečlivě promícháme nejlépe v hmoždíři rozmělněným anýzem a fenyklem (dávkování podle vlastní chuti) a zalejeme horkým nálevem bez vyvařeného koření.

Po 24 hodinách je salát použitelný jako příloha k jídlu. Můžeme ho i konzervovat. V chladničce vydrží 4 až 6 týdnů bez sterilace. V dobrém sklepě červená řepa zůstane čerstvá do jara a je možno připravovat salát během zimy podle potřeby.

Červená řepa: Zdraví na talíři

Červená řepa bývá doporučována i v domácím léčitelství proti překyselení zažívacího ústrojí. Je bohatá na zásadité minerální látky, draslík, sodík, hořčík, vápník. Obsahuje lehce stravitelné cukry, vitaminy, bílkoviny.

Zavařování červené řepy: Recepty

Sterilovaná červená řepa

  • Červená řepa, fenykl, anýz, kmín a křen
    Nálev: 1 l vody, 3,5 dl 8% octa, 100 g cukru a 40 g soli.
    Pracovní postup:  Červenou řepu důkladně omyjeme, dáme na 30 minut vařit do vroucí vody. Potom ji rychle studenou vodou zchladíme a oloupeme. Malé řepy můžeme nechat vcelku, větší nakrájíme na plátky nebo proužky.
    Naplníme do sklenic, zasypeme malým množstvím koření, proložíme kolečky křenu a zalijeme svařeným nálevem.

Řepa s kmínem a křenem

  • 2 až 2,5 kg řepy nálev:  1 l octa,  2 l vody, 350 g cukru krystal, 100 g soli, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku nastrouhaného křenu.
    Pracovní postup:  Řepu důkladně omyjte a dejte ji vařit, dokud nezměkne. Vložte ji do studené vody a pak oloupejte. Oloupanou řepu nastrouhejte. Suroviny na nálev dejte do vody, přiveďte k varu a nechte zchladnout.  Řepu zalijte a naběračkou plňte do sklenic.
    Ty pak dobře uzavřete a sterilujte asi 5 minut od začátku varu.

Salát z červené řepy a zelí

  • 1 kg zelí, 1 kg červené řepy pokrájíme nadrobno a připravíme si tento nálev: 1/2 l vody, 1/3 l octa, 2 lžíce soli, 25 dkg cukru, 20 dkg cibule, 20 dkg nastrouhaného křenu.
    Pracovní postup:  Do uvařeného zelí též dáme uvařenou řepu. Vše promícháme i s křenem, smícháme a plníme do sklenic. Sterilujeme asi 10 minut.

Sterilovaná červená řepa

  • Červená řepa, fenykl, anýz, kmín a křen
    Nálev: 1 l vody, 3,5 dl 8% octa, 100 g cukru a 40 g soli.
    Pracovní postup:  Červenou řepu důkladně omyjeme, dáme na 30 minut vařit do vroucí vody. Potom ji rychle studenou vodou zchladíme a oloupeme. Malé řepy můžeme nechat vcelku, větší nakrájíme na plátky nebo proužky.
    Naplníme do sklenic, zasypeme malým množstvím koření, proložíme kolečky křenu a zalijeme svařeným nálevem.

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

  • Nepovadlá, menší, sytě zbarvená červená řepa.  
    Nálev:  na 1 l vody, 2,5-3 dl 8% octa,  100 g cukru,  40 g soli 
    Spotřeba na 1 sklenici 720 ml: 550 g uvařené oloupané červené řepy, 150 ml nálevu, špetka anýzu a fenyklu, 3 kolečka oloupaného křenu.
    Pracovní postup:  Červenou řepu namočíme na chvilku do vody, potom dobře omyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme doměkka. Vodu slijeme, po chvilce nalijeme na řepu studenou vodu, scedíme ji a řepu oloupeme, nakrájíme (nejlépe vroubkovaným nožem) na hranolky nebo na kostičky, vsypeme do sklenic, proložíme kořením a kolečky křenu a stlačíme rukou, aby řepa sahala asi 1 cm pod okraj sklenic.
    Řepu zalijeme horkým nálevem (cukr svaříme s vodou a solí, přidáme procezený ocet), uzavřeme víčky, sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a 20 minut zahříváme na 85 °Celsia a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 720 ml 25 minut, o obsahu 4 dl 20 minut. Pak sklenice vyjmeme a necháme vychladnout.

Červená řepa sterilovaná

  • 3 kg červené řepy, 1 celý křen, 2 lžičky fenyklu, sůl, umělé sladidlo, ocet, voda.
    Pracovní postup:  Červenou řepu oloupeme, omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Pokud jsou bulvy příliš velké, přepůlíme je. Ihned do vody přidáme lžičku fenyklu. Vaříme skoro doměkka. Mezitím si oloupeme křen a nastrouháme na jemném struhadle. Do každé skleničky dáme na dno trochu strouhaného křenu. Uvařenou řepu nakrájíme ozdobným nožíkem na plátky a postupně je naskládáme do skleniček a prosypáváme strouhaným křenem. Navrch každé skleničky dáme pár semínek fenyklu, zalijeme zálivkou a uzavřeme pevně šroubovacími víčky.
    Sterilujeme asi 15 minut.
    Zálivka: vodu, ve které jsme vařili řepu, ochutíme sladidlem, octem a solí podle chuti. Zálivka by měla být o něco ostřejší, protože řepa vsákne část aroma.

Červená řepa se zelím a křenem

  • 500 g červené řepy, 500 g červeného zelí, 2 cibule, 100 g křenu, 2 dl vinného octa, 5 dl vody, 2 lžíce cukru, 2 lžičky soli kmín.
    Pracovní postup:  Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme ji nahrubo. Zelí nakrájíme na nudličky a prohněteme se solí. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky a smícháme se zelím a nastrouhanou řepou. Přidáme jemně nastrouhaný křen a kmín a zeleninovou směs napěchujeme do připravených sklenic. Vodu svaříme s cukrem a octem, horkým nálevem zalijeme zeleninu ve sklenicích a uzavřeme je.
    Pro krátkodobou spotřebu není nutná sterilace, tento velmi zdravý salát vydrží v chladničce asi týden. Pro delší skladování sterilujeme 10 minut při teplotě 85 °C.

Červená řepa se zelím

  • 2,5 kg řepy, 2,5 kg zelí, 1/5 kg cibule, 3 lžíce soli, 300 g cukru, 1/4 l octa.
    Pracovní postup:  Syrovou řepu, zelí a cibuli nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, smícháme s ostatními ingrediencemi a 15 minut společně povaříme. Naplníme do sklenic a sterilujeme 10 minut při 80 °C.

Červená řepa s paprikami

  • 2,5 kg uvařené červené řepy, 1 kg zelí, 1 kg paprik, 0,5 kg cibule, 1,4 l oleje, 1,2 l octa, 1 Deko, 0,25 kg cukru písku.
    Pracovní postup:  Řepu nastrouháme, zelí, papriku a cibuli nakrájíme a promícháme s olejem, octem, Dekem a cukrem. Necháme 24 hodin odležet, pak plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Foto: (jez)

Zanechte odpověď