Zavařování hrušek

Zavařování hrušek má jednu nevýhodu, která by ještě před několika desítkami let nikoho nenapadla: hrušní z české krajiny a zahrádek rapidně ubylo. Nyní je nacházíme obvykle jen ve starých sadech, a nebo v některých lokalitách podél cest. Kupovat hrušky na zavařování se nevyplatí, protože v obchodech jsou hrušky dost často dražší, než tropické ovoce. Kdo ale má dostatek hrušek k zavařování, může se inspirovat nabízenými recepty, mezi kterými jsou i chuťově velmi zajímavé způsoby zavařování hrušek.

Zavařování hrušek

Před přípravou ovoce upravujeme: hrušky oloupeme, rozkrojíme na půlky či čtvrtky, odstraníme jádřince a hned ponoříme do vody okyselené octem nebo kyselinou citronovou, aby nehnědly.

Tuhé hrušky předvaříme ve vodě okyselené kyselinou citronovou nebo vinnou, zbylý roztok doplníme cukrem a použijeme jako nálev.

Po urovnání do sklenic ovoce setřeseme nebo stlačíme prsty, těsně před vložením do zavařovacího hrnce zalijeme horkým nálevem (potřebujeme jej přibližně třetinu objemu sklenice, nebo ovoce prosypáváme cukrem a zalijeme vařící vodou), ihned upevníme víčka, vložíme do zavařovacího hrnce s vodou teplou 30 až 40 stupňů Celsia, hrnec uzavřeme, vložíme teploměr a rychle zahříváme (20 minut, nejdéle 30 minut) na sterilační teplotu. Ta je většinou 85 stupňů Celsia.

 

  • Tip: Přezrálé nebo tvarově nevzhledné hrušky můžete zpracovat na povidla, která jsou výborná do buchet a na koláče (zejména frgále).
    Oloupané hrušky zbavené jádřinců nakrájejte na kousky, umelte a v kastrolu uvařte do zhoustnutí.
    Přidejte cukr a kyselinu citronovou (na 1 k g nakrájených hrušek asi 150 g cukru a 1/4 lžičky kyseliny), povařte a horká povidla naplňte do nahřátých sklenic.
    Pro dlouhodobé uchování povidla ještě sterilujte asi 25 minut při 85 °Celsia.

Zavařování hrušek: Recepty

Hruškový kompot s jeřabinkami

  • Pevné hrušky oloupeme, nakrájíme na poloviny, zbavíme jádřinců a ihned dáme do okyselené vody, aby nezhnědly. Otrháme několik trsů jedlých jeřabin, omyjeme je a dáme asi 6 kuliček do každé půlky hrušky místo jádřince.
    Hrušky naskládáme do sklenic, zalijeme svařeným roztokem cukru (na 1 l vody 300 g cukru, 1/4 lžičky kyseliny citronové a 2 hřebíčky). Uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 °C.Hruškový kompot s kořením
  • 2 kg tvrdších hrušek, krupicový cukr (na 1 sklenici 2 lžíce), voda, 1 chemicky neošetřený citron, lžička kyseliny citronové, celá skořice, hřebíček.
    Příprava: Omyté hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Vložíme je do studené vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly. Citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Hrušky naskládáme do čistých litrových zavařovacích sklenic spolu s kolečkem citronu, kouskem celé skořice a 2 hřebíčky. Zasypeme cukrem, zalijeme převařenou vodou, dobře uzavřeme a protřepeme. Sterilujeme asi 10 minut při teplotě 85 °C podle tvrdosti hrušek.

Naložené zázvorové hrušky

  • 3/8 l vody, 650 g cukru, 4 – 6 kousků sušeného zázvoru, 2 kg tvrdých zavařovacích hrušek.
    Příprava: Vodu s cukrem vaříme 20 minut. Přidáme zázvor. Hrušky oloupeme. Celé je vaříme ve vodě s cukrem dokud nejsou měkké. Hrušky vyjmeme a dáme do zavařovacích sklenic. Vodu necháme vařit, horkou ji přelijeme přes hrušky. Když je tekutina studená, sklenice uzavřeme.

Hrušky v citronu

  • 5 kg hrušek oloupeme a překrojíme na půlky, zalijeme vodou (1,5 l) a octem (0,8 l). Uvaříme cukerný roztok (1,5 l vody a 500 g cukru), do něhož vložéme okapané hrušky a provaříme asi 15 minut do změknutí. Potom hrušky vyndáme, pokapeme citronem, narovnáme je do sklenic a zalijeme vychladlým roztokem.
    Sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °Celsia.

Hrušky a švestky

  • Hrušky oloupeme, nakrájíme na menší kousky, povaříme ve vodě s cukrem (ten dávkujeme dle chuti), přidáme trochu kyseliny citrónové. Švestky odstopkujeme a v oslazené vodě zahřejeme k varu. Hrušky a švestky vaříme zvlášť. Vypláchnuté sklenice plníme horkým ovocem a zalijeme nálevem. Ovoce střídáme, aby ve sklenicích tvořilo mozaiku.
    Ihned uzavíráme šroubovacím víčkem a sklenici obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a nemusíme sterilizovat.

Hruškový kompot s jeřabinami

  • Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody a přidáme 30 dkg krystalového cukru a špetku kyseliny citrónové. Hrušky povaříme asi pět minut. Povařené hrušky dáme do sklenic a prosypeme opranými jeřabinami. Zalijeme nálevem z uvařených hrušek.
    Nakonec můžeme přidat trošku rumu. Získáme krásně barevný a chuťově pikantní kompot. Sterilujeme 25 minut při 85 stupních.

Hrušky v pálence

  • 3 až 4 zralé hrušky, 300 – 400 g želírovacího cukru (krystalu), 1 lusk vanilky, asi 1 litr eau de vie (pálenky).
    Příprava: Hrušky omyjeme, osušíme a několikrát propíchneme stříbrnou jehlou (ostrou špejlí). Naskládáme je do sklenice, přidáme cukr a vanilku, zalijeme pálenkou, aby byly potopené, a uzavřeme. Uložíme do chladu a temna na 3 až 4 měsíce. Aby se cukr dobře rozpustil, v prvních týdnech vždy obden sklenici protřeseme.

Rajčatovo-hruškový relish (reliš)

  • 1 kg masitých rajčat, oloupaných, bez semínek, na kostičky, 625 g hrušek, oloupaných, odjádřených, na kostičky, 300 g šalotek (cibule), nakrájených najemno, 6 celerových řapíků s listy, jemně posekaných, 2 až 3 čerstvé chilli, bez semínek, nakrájené najemno, 1 lžíce žlutých hořčičných semínek, 1 lžíce sladké červené papriky, 1 lžíce semínek kopru, 250 ml vody, 1 litr ovocného (červeného vinného) octa, 200 g jemného hnědého (bílého) cukru, 1 lžíce soli.
    Příprava: Rajčata, hrušky, šalotky, celer, chilli, hořčičná semínka, papriku, semínka kopru a vodu dáme do hrnce. Uvedeme do varu, sebereme pěnu, stáhneme oheň a za stálého míchání jemně povaříme asi 20 minut, dokud hrušky nezměknou a nejsou kašovité. Přidáme ocet, cukr a sůl. Mírně dál vaříme 1 až 1,5 hodiny, občas zamícháme. Většina tekutiny se musí vypařit a relish má být hustý.
    Odstavíme, relish naplníme do horkých sklenic a uzavřeme. Lze ho i sterilovat, aby déle vydržel.

Zanechte odpověď