Zavařování jablek

Dostatek jablek je pro domácnost pravé požehnání. Kdo nemá sklep, a nebo má k dispozici jablka letní či podzimní, která nelze uskladnit, ten zavařuje. Jablka lze zavařit na nespočet způsobů od kompotů a jablečné dřeně, přes polotovar do moučníků až po jablečné speciality. Zavařená jablka nejsou jen nějakým bonus zpestřující jídlo, ale také hodnotným pokrmem. Pro děti, nemocné i seniory. Nabízíme recepty na jablka zavařená klasicky, ale i netradičně.

Zavařená jablka v jídelníčku zdravých i nemocných

V současné době jsou občas slyšet námitky, že „zavařené ovoce nemá žádnou hodnotu“. Že je lepší „sníst jablko syrové“. Takové názory mají dost často příslušníci mladší generace, která není na kompoty zvyklá.

Tyto výhrady lze snadno vyvrátí – jablečný, ale i jiný kompot nekonzumujeme jako náhradu čerstvého ovoce, ale vedle něj. Mají své vlastní zastoupení v jídelníčku dětí, dospělých i seniorů, zdravých i nemocných.

Klasický jablečný kompot nemusíme konzumovat jen jako přílohu k jídlu. Velmi dobře poslouží, když je v rodině někdo nemocný – akutně i chronicky.

  • Jablečný kompot je mnohdy to jediné, na co má chuť dítě stižené třeba jen banální virózou, chřipkou, zánětem dutin, rýmou a podobně. Jablečný kompot příjemně chladí, dodá tělo potřebné tekutiny, trochu i zasytí.
  • Ale i pro chronicky nemocného je kompot vhodnou potravou. Zejména pro lidi s nemocemi zažívacího ústrojí, žlučníku, žaludku, slinivky břišní. Vařená jablka z kompotu jsou lehce stravitelná, nenadýmají, nepřekyselují žaludek.
  • Na jablečném kompotu si pochutnají rovněž senioři trpící nechutenstvím a jsou často dehydratovaní. Rovněž mnohdy trpí zácpou – a jablečná kompot upravuje i střevní peristaltiku.

Zavařování jablek: Recepty

Jablečný kompot zavařený

Asi nejjednodušším způsobem je oloupat jablka, nakrájet na měsíčky, natěsno naskládat do velké sklenice (0,75 l), prosypat jednou až třemi lžícemi cukru (podle obliby sladkosti), zalít vodou asi dva centimetry pod okraj, očistit okraj sklenice, zavíčkovat a sterilovat 25 minut při 80 stupních. Tento způsob je ale málo ekonomický, protože jablka se ve sklenici svaří.

Proto je výhodnější oloupaní a nakrájená jablka krátce předvařit ve vroucí vodě, asi tři minuty. Svařeného ovoce se vejde do sklenice víc. Přidáme opět jednu až tři lžíce cukru, zalijeme vodou, v níž se jablka vařila a obvyklým způsobem sterilujeme.

  • Pro diabetiky lze jablečný kompot připravit bez cukru nebo s jejich obvyklým sladidlem.
  • Kompot lze dochutit citronovou šťávou, celou skořicí.

Strouhaná jablka do moučníků

Velmi oblíbeným způsobem je zavaření strouhaných jablek, a to bez cukru nebo s malým množstvím cukru.

  • Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a napěchujeme do sklenic. V případě, že bychom chtěli jablka sladit, promícháme je nejdřív s krystalovým cukrem – asi 250 gramů na kilogram jablek. Musíme počítat s tím, že v tom případě ovoce pustí víc šťávy.
    Sterilujeme 25 až 30 minut při 85 stupních Celsia.

Jablečná dřeň

Pro rodiny s dětmi, nemocnými nebo seniory je vítaným produktem jablečná dřeň.

  • Jablka rozkrojíme, zbavíme jadřinců. Podlijeme trochou vody a rozvaříme do měkka. Pak ovoce propasírujeme přes síto, které zachytí slupky. Dřeň velmi mírně přisladíme, naplníme jí sklenice a zavaříme.
    Když v rodině nejsou kojenci či batolata ani lidé s chronickými nemocemi zažívacího traktu, můžeme rozvařená jablka jenom jemně rozmixovat.

Zavařené speciality z jablek: Recepty

Kompot pro dospělé

  • K přípravě je třeba libovolné množství zdravých jablek (nejlepší jsou jonatány) stejné velikosti. Jablka oloupeme a odstraníme jadřince. Dbáme na to, aby jablka zůstala celá. Potom je zalijeme nálevem.
    Na litr vody potřebujeme 3 gramy kyseliny citronové, aby jablka nezhnědla. Tak je necháme nejméně hodinu. Potom jablka naplníme do sklenic a přisypeme celý pepř. Na litr nálevu 5 kuliček.
    Namáčecí vodu odměříme a stejné množství připravíme směs z vína, octa, soli a cukru. Poměr na jeden litr nálevu je 1 dl suchého bílého vína, 0,5 dl 10% octa, 5 dkg krystalového cukru 1,5 dkg soli. Hotový nálev s vodou uvedeme do varu, asi dvě minuty vaříme a potom ho necháme chladnout, až je vlažný.
    Nalijeme ho na jablka ve sklenicích, ty potom uzavřeme víčky a postavíme je do zavařovacího hrnce. Do hrnce nalijeme tolik vody, aby sklenice byly do tří čtvrtin potopené. Od chvíle, kdy se voda v hrnci začne vařit, nebo nálev ve sklenicích vřít, sterilujeme 20- 25 minut.
    Zavařený kompot necháme v hrnci vychladnout.

Pomazánka z jablek a čokolády

  • 2 kg jablek, 4 dcl vody, 1 hořká čokoláda na vaření, 0,5 kg cukru krystal, 10 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr. 
    Příprava: Jablka nastrouhat a svařit ve vodě, tak dlouho, až se voda odpaří. Pak nalámat čokoládu, přidat cukr, kakao, vanilkový cukr. Vše zamíchat a mixovat asi 3 minuty.
    Vzniklou hmotu nalijeme do sklenic a zavařujeme 20 minut na 80 stupňů

Jablka na způsob okurek

  • Malá zralá jablíčka, ocet nebo citronová šťáva podle potřeby, koření (do každé skleničky 2 zrnka pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a l lžičku hořčičného semínka).
    Nálev: 1,75 l vody, 6 dl octa, 170 g krupicového cukru, 80 g soli, 20 tablet umělého sladidla.
    Příprava: Jablíčka dobře omyjeme, stopky ponecháme a „bubáky“ oddrolíme. Větší plody rozpůlíme a řeznou plochu potřeme octem nebo citronem. Svaříme vodu s octem, cukrem a solí, na závěr přidáme umělé sladidlo, které brání kvašení, a nálev necháme částečně vychladnout. Jablka spolu s kořením naskládáme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme je vlažným nálevem.
    Sklenice uzavřeme a podle velikosti sterilujeme 10 – 15 minut při teplotě 85 st. C.

Jablečný rosol se zázvorem a rozinkami

  • 3 kg kyselejších jablek, 2 citrony, cca 10 cm celé skořice.
    Na 1 l šťávy: 200 g krystalového cukru, 30 g zázvoru, 50 g rozinek.
    Příprava: Neoloupaná jablka omyjte, nakrájejte na čtvrtky, srovnejte do kastrolu a zalijte vodou, aby byla těsně ponořená. Přidejte šťávu z citronů a skořici a při nižší teplotě je zvolna zakryté duste, až budou měkká, nikoli však rozvařená. Během vaření ani potom je nemíchejte. Pak je přeceďte přes větší cedník vyložený ubrouskem.
    Když šťáva prokape, nejlépe přes noc, vařte ji prudším varem, až z ní zůstanou dvě třetiny. Během varu sbírejte pěnu. Pak šťávu odměřte. Na 1 l šťávy dejte cukr, zázvor a rozinky podle rozpisu výše a vařte dalších 15 – 20 minut. Zkuste kápnutím na studený talířek, je-li rosol dostatečně hustý. Není-li, ještě chvilku ho povařte.
    Potom rosol nalijte do sklenic, zavíčkujte a sterilujte – sklenice o objemu 200 ml cca 10 minut při 90 °Celsia.

Zanechte odpověď