Zavařování květáku

Sterilovaný květák je lahůdková nakládaná zelenina. Dříve bývala běžným sortimentem v obchodech, ale postupem času se „nějak“ vytratil. Zavařování květáku naštěstí nijak složitá práce,takže si tuto „delikatesu“ může vyrobit doma každý, komu není nakládání zeleniny cizí. Až se zima zeptá, bude ve spíži čekat výsledek letního a podzimního činění.

Květák k nakládání musí být čerstvý

Květák se nakládá v době, kdy jej je přebytek a nebo je jeho cena na trhu nízká. Nakládá se květák čerstvý, a ten je k mání od pozdního jara do časného podzimu. Třebaže je květák na trhu celoročně, v zimě a počátkem jara  už nemá kvalitu květáku čerstvého – je houževnatý a skladováním se je zdůrazní jeho typická vůně (kterou někdo nemá rád) a nahořklá chuť. Na nakládání se hodí i menší a méně kvalitní květáky.

Předvaření květáku je nutné

Pro nakládání je nutno květák předem rozebrat na menší růžičky a předvařit respektive uvařit ve slané vodě. V kyselém nálevu zpětně trochu ztuhne, takže nic nevadí, když je uvařen až do měkka. Kdo má rád tuhou až křupavou nakládanou zeleninu, předvaří jen do poloměkka.

  • Nepředvařený květák je jednak „houževnatý“, jednak snadněji podléhá zkáze (někdy začne kvasit).
  • Aby květák zůstal bílý, přidáme do vody na špičku nože kyseliny citronové nebo trochu citronové šťávy.
  • Ovařený květák je třeba hned slít a zchladit studenou vodou.
  • Některé druhy octu zbarví nakládaná květák dorůžova. Ničemu to však nevadí.

Květák sólo, anebo s jinou zeleninou?

Růžičky květáku ekonomicky skládáme do sklenic. Můžeme nakládat jen květák samotný nebo k němu  můžeme přidat i jiné druhy zeleniny: malé okurky, feferonky, mladý hrášek, křehké fazolové lusky, cibuli. I když chceme mít květák samotný, chuťově získá, když do každé sklenice dáme čtyři kolečka syrové mrkve, dva řezy křenu a pár plátků cibule.

Nálev na zavařovaný květák

K nakládání květáku se hodí spíš sladší nálevy. Když použijeme nálev, který máme zaručeně vyzkoušený při nakládání okurek, bude v něm květák po rozležení příliš kyselý. Proto si zahrádkáři a lidé, kteří mají v zavařování zálibu, předávají recepty na nálevy, které jsou určeny speciálně pro nakládaný květák. Když chceme použít pro nakládání květáku průmyslově připravené sypké směsi na zavařování zeleniny, přidáme o něco víc cukru (nebo sladidla) než návod uvádí. Květák zalijeme nálevem a sterilizujeme 25 až 30 minut při 80 stupních Celsia.

Zavařování květáku

  • Květák rozebereme na růžičky a 4 minuty povaříme v mírně slané vodě (na 1 l vody 1 lžíce soli). Zchladíme proudem studené vody a opatrně naskládáme do sklenic. Zalijeme vřelým nálevem připraveným z 1 l vody, 1/4 l octa, 60 g cukru, 40 g Alpské soli a 1 5 zrnek umělého sladidla a sterilujeme 15 minut při teplotě 98 °C.

Nálev na květák základní

  • Svaříme 2/3 litru vody, 1/3 litru octa, 30 gramů soli, 50 gramů cukru (nebo odpovídající množství umělého sladidla), dva rozlámané bobkové listy, půl lžičky hořčičných semínek, pět celých pepřů, snítku šalvěje. Nálev pět minut sváříme. Koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic.

Nálev na květák pikantní

  • Svaříme 1,5 litru vody, 0,5 litru octa, 30 kostek cukru, 30 kuliček pepře, 10 hřebíčků, pět kuliček nového koření, šest bobkových listů (natrhat), dvě velké lžíce soli, jedna malá lžička hořčičného semínka.

Nálev přímo do sklenice

  • Když je květáku menší množství , lze připravit nálev přímo do jedné sklenice (0,7, velká zavařovačka). Na dno dáme tři lžíce cukru, jednu lžičku soli, jeden bobkový list, kousek kopru, jeden hřebíček, jednu kuličku nového koření, dvě kuličky pepře, na špičku lžičky hořčičného semínka, kolečko cibule a čtyři kolečka mrkve. Do sklenice narovnáme předvařený květák, přidáme 100 ml octa a dolijeme vodou, zavíčkujeme a roztřepeme, aby na dně nezůstal nerozpuštěný cukr.

Tip: Chcete-li květák ve slaném nálevu , zalijte krátce povařené růžičky nálevem svařeným z 1 l vody, 20 g  soli a 20 g kyseliny citronové a uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 100 °Celsia.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď