Zavařování mandarinek

Zavařovat mandarinky, není to rouhání? Namísto abychom mandarinky snědli v syrovém stavu, budeme je zavařovat, s tím snižovat obsah vitaminu ? Co by dřív mámy daly za to, dát dětem čerstvé mandarinky…“ Ne, není to žádné rouhání ani plýtvání. Nastanou situace, kdy zavaření mandarínek je dokonce jejich „záchranou“. Mandarinky totiž zavařujeme za mimořádných okolností a z důvodů spíše úsporných než marnotratných. Ze zavařování mandarinek není třeba mít obavy. Je to snadné a výsledky jsou dobré.

Malý Bobeš už na děti nezapůsobí

Stále platí to, co před lety: Mandarinka je nesmírně chutné tropické ovoce s vysokým obsahem vitaminu CČerstvé mandarinky (jestliže „čerstvými“ míníme  dovezené a v umělém prostředí dozrálé plody) chutnají dospělým i dětem. A toho je třeba si považovat, protože současné děti si i v oblasti výběru citrusových plodů dokážou notně vybírat.

  • Těžko jim budeme se zdviženým prstem předčítat, jak Malý Bobeš slupl „pomoranč“ i se slupkou,
  • anebo jak v dobách socialismu byly pomeranče a mandarinky na trhu k mání jen na Vánoce.
  • Také je nebude zajímat, jaké trápení jejich rodiče v dětství zažívali, když ve školní jídelně dostávali půlku tak zvaného„kubánského“ pomeranče, který se nedal oloupat ani rozdělit na dílky (protože se hodí maximálně na džus, ale to zřejmě nikdo nevěděl).

Čerstvá, až provokativně vonící mandarinka to však má i u současných dětí dobré. Tak proč jim je nedopřát čerstvé a proč by se měly zavařovat? Protože mandarinky chceme zavařit za mimořádných okolností.

Proč zavařovat mandarinky?

Mandarinky chceme zavařit tehdy, když se naskytne příležitost koupit je levně, až velmi levně.

  1. To stane třeba tehdy, když pojízdný prodejce ovoce už hodlá se stánkovým prodejem skončit a ještě mu  mu pár neprodaných bedniček ovoce zbývá. Než by v domácím meziskladu namrzly nebo shnily, raději je prodá pod cenou – když zájemce vezme všechno. Takové ovoce bývá za cenu levnou.
  2. Některé nadnárodní obchodní řetězce mají tu obchodní politiku, že z důvodu vyprodání  zásob prodávají od určité hodiny ovoce a zeleninu za zlomek původní ceny. Většinou je to před zavírací dobou nebo před státním svátkem. Komu se už někdy poštěstilo koupit kilogram broskví za čtyři koruny či kilo citronů za koruny dvě, snadno uvěří, že se dají i mandarinky koupit třeba jen po třech korunách za kilogram. Taková „okase“ není každý den. a tak rozumná hospodyňka koupí třeba i dvacet kilo za šedesát korun, protože se to už nemusí opakovat.

Koupí, ale co s mandarinkami?

  • Děti jsou třeba právě na prázdninách,
  • děti už mají své děti a bydlí jinde,
  • rodina má jen jedno dítě, a to je ještě maličké na to, aby snědlo tolik ovoce nebo vypilo tolik mandarinkové šťávy.

Nevadí. Mandarinky se zavaří. Vždyť mandarinkový kompot patří k těm nejoblíbenější. A děti/vnoučata/malé dítě si mandarinek užijí později nebo průběžně.

Zavařování mandarínek

Při zavařování mandarínek je možno postupovat naprosto empiricky. Je to praxí ověřený postup.

  • Ovoce je třeba oloupat,rozebrat na dílky a dílky zbavit bílých žilek na povrchu.
  • Pak dílky naskládáme do menších sklenic(ideálně 0,3 l),
  • podle sladkosti plodu zasypeme jednou dvěma čajovými lžičkami cukru,
  • dolijeme vodou,
  • zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 80 °Celsia.

Jiný postup se zvolí, jestliže jsou mandarinky vyschlejší.

  • Očištěné dílky nasypeme do kastrolu,
  • zalijeme vodou,
  • dáme na sporák,
  • přivedeme k varu,
  • ale okamžitě odstavíme a necháme zchladnout.

Mandarinky do sebe natáhnou vodu. Pak postupujeme stejným způsobem – do sklenic, lžička nebo dvě cukru, zavíčkovat, zavařit.

  • Když sušším mandarinkám nedáme možnost nasáknout vodu z hrnce, natáhnou vodu ze zavařovací sklenice a v kompotu pak bude málo šťávy = mohl by se kazit. Jestliže se v nějaké sklenici tak po měsíci šťávy viditelně nedostává, zkonzujeme tyto mandarinky hned, než se začnou kazit.

Zanechte odpověď