Zavařování paprik

Zavařování je tak trochu česká národní tradice a zavařené papriky patří společně s okurkami k její absolutní špičce a největším stálicím. V tomto receptu zavaříme kapie, tedy papriky, které jsou červené, nepálivé a mají silnou dužinu. Zavařujeme i s olejem, který změkčí tuhou slupku paprik.

Sterilované kapie pak můžeme použít ve studené kuchyni, například na v české kuchyni opět oblíbené chlebíčky.

Ingredience

Kapie

Stolní olej

Kuličky celého pepře

Nové koření

Bobkový list

Hořčičné semínko

Na nálev:

4 litry vody

1 litr 8% octu

300 g cukru moučka

150 g soli

50 tabletek sacharinu

Postup

Prvně si uděláme nálev: Vodu, ocet, cukr a sůl povaříme. Přidáme sacharin, stáhneme z ohně a promícháme. Nálev je jemný, může se použít nejen na kapie, ale také na další druhy zeleniny a hub. Po jeho použití je nutná sterilace. Koření se přidává až do sklenic.

Kapie umyjeme, podélně rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Skládáme je do umytých a sterilovaných sklenic o obsahu půl litru. Do každé sklenice nalijeme lžičku stolního oleje, zalijeme teplým nálevem, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a hořčičné semínko. Na sklenice upevníme víčka a sterilujeme půl hodiny na 85 stupňů. Pokud chceme papriky nakrájet na proužky, můžeme, dobu sterilace zkrátíme na dvacet minut, také při 85 stupních.

 

Zanechte odpověď