Zavařování třešní

Zavařené třešně, zdá se, vymizely z regálů českých obchodů. A když se na nich objeví, tak za takovou cenu, že zákazníka raději přejde chuť. Není přece tak docela v pořádku, že jsou kompoty z ananasu či mandarínek levnější než kompot z domácích třešní. Jenže ony zavařené třešně vymizely i z mnohých spižíren a prostřených stolů. Je na čase vrátit se ke kořenům a počátek léta oslavit zavařováním třešní. Tak, jak to dělaly dlouhé generace našich předků.

Proč děti nejedí zavařené třešně

Logické desatero, kdy jedno vyplývá z předcházejícího. (Samozřejmě jsou domácnosti, na které to neplatí.)

  1. Děti nejedí kompoty, protože jim je nikdo nedává, nejsou na ně z rodiny zvyklé.
  2. Nikdo jim je nedává, protože nejsou ve špíži.
  3. Ve spíži nejsou proto, že průmyslově zavařené kompoty nikdo nekupuje,
  4. a domácí nikdo nezavařil.
  5. Proč je nikdo nezavařil? Donedávna byla třešeň samozřejmostí na každé venkovské i městské zahradě a zavařovaly se třešně z vlastní úrody.
  6. Pak přišla vlna kácení a ovocné stromy byly nahrazeny stromy okrasnými.
  7. Kolo dějin se točilo dál. V současné době se už zase na zahrady ovocné stromy vysazují.
  8. Ale ono to trvá léta, než začnou plodit.
  9. Kupovat třešně na zavařování v obchodě se hrubě nevyplatí.
  10. Tak je to s třešňovými kompoty.

Naštěstí všechny třešňové stromy vykáceny nebyly. Naštěstí ještě rostou třešňové aleje, třešňové sady. Někde plody z nich padají na zem, nikdo o ne nestojí. Někde ale sadaři prodávají “nastojato” – „Zaplať jednotnou cenu a otrhej si všechno.“ Jsou staří majitelé starých zahrad, kteří nám řeknou „Přijď si natrhat, kolik chceš. Jen nespadni ze žebříku.“

Naštěstí ještě máme kde přijít ke třešním levným, čerstvým, právě natrhaným.

Zavařování třešní: Recepty

Třešňový kompot

  • 3 kg třešní, 1 litr vody a 35 dkg cukru.
    Příprava: Omyté třešně naskládáme do sklenic a zalijeme studeným cukerným roztokem. Sklenice zaléváme pouze do 3/4 výšky, protože třešně samy pustí dosti šťávy. Zavíčkujeme je a sterilujeme 30 minut při 80 °Celsia.

Třešně a višně v cukerném roztoku

  • V litru vody svaříme 800 g cukru. Vypeckované třešně a višně naložíme do sklenic, pokapeme citronovou šťávou a zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme deset minut při 80 o Celsia.

Třešně místo rozinek

  • Třešně, které na stromě téměř uschly, utrháme a vymáčkneme z nich pecku. Doma je v troubě dosušíme při teplotě do 60 °C, poté je necháme ještě dosušit volně na slunci.
    Takovéto „rozinky“ nasypeme do sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v temné místnosti.

Třešňová zavařenina

  • 1 kg cukru, 6 l vypeckovaných cukrářských třešní (červenooranžové, měkké, šťavnaté), 2 kousky celé skořice.
    Příprava: Třešně promícháme s cukrem, přidáme skořici a necháme vařit tak dlouho, až cukr bublinkuje. Pak třešně vyjmeme na síto a šťávu svaříme do husté kaše. Třešně plníme do sklenic a zaléváme horkou šťávou a ještě teplé povážeme celofánem nebo zavíčkujeme.
    Do Vánoc je zavařenina správně hustá.

Rozinky z chrupek

  • 8 kg třešní – dobře vyzrálých zdravých plodů – nasypeme do desetilitrového hrnce, zalijeme teplou vodou a zahříváme do teploty 60-70 stupňů Celsia po celou půlhodinu. Vodu slijeme (pokud byly chrupky červavé, nezůstal uvnitř jediný červ).
    Třešně necháme vychladnout, pak je vypeckujeme a urovnáme na síta s plastovým povrchem (nepřipékají se).
    Během sušení odvádíme páru digestoří nebo otevřeným oknem.

Třešně v rumu

  • Omyté a vypeckované třešně plníme do skleniček a prosypáváme cukrem. Střásáme a nakonec zalijeme rumem.
    Dobře uzavřeme a uchováváme v chladu.

Třešně v octě

  • 5 kg černých třešní (nebo tvrdých červených chrupek), 2,5 dl octa, 1 l vody, 1 kg krystalového cukru, 10 hřebíčků, větší kus skořice.
    Příprava: Svaříme nálev a do vařícího postupně zavařujeme omyté celé třešně tak, aby plavaly jedna vedle druhé. Když poblednou, sítem je vyndáme a skládáme do pětilitrové sklenice. Tak postupujeme až do ovaření všech třešní. Třešně ve sklenici zalijeme prochladlým nálevem. Druhý den slijeme nálev, opět ho uvedeme do varu a postupně v něm zase povaříme třešně, které vracíme do sklenice. Prochladlým nálevem opět zalijeme. Třetí den vše opakujeme s tím, že nakonec do horkého nálevu vsypeme jeden Oetkerův prášek, důkladně rozmícháme a zchladlé nalijeme na třešně. Sklenici povážeme celofánem a uložíme v suchu a chladu. Vydrží celou zimu.

Zanechte odpověď