Železo v potravinách – potraviny bohaté na železo

Ženy ztrácejí ve svém organismu téměř dvakrát více železa než muži. Příčinou je menstruační krvácení, během něhož žena denně přichází průměrně až o jeden miligram železa. A právě železo často chybí ve stravě dospělé ženy. Ideální je, dostává-li se do těla železo v potravinách. Rovněž děti by měly dostávat potraviny obsahující železo. Nedostatek železa v těle způsobuje například chudokrevnost. Železo v potravinách má nesmírnou výhodu – nelze se jím předávkovat.

Děti potřebují železo k růstu

Nedostatek železa v těle vyvolává únavu, ospalost a slabost. Klesá odolnost vůči chorobám. Dospělým předčasně šedivějí vlasy, dochází k jejich lámavosti. I nepružná a suchá kůže signalizuje nedostatek železa v krvi, nehledě ke chudokrevnosti (anémie). Rovněž v dětském jídelníčku by neměly chybět potraviny obsahující železo. Když děti rostou, jejich potřeby se mění, a to nejen pokud jde o příjem kalorií, ale i co se týká množství určitého druhu jídla, které je důležitým základem pro správný vývoj kostí a svalů. Tomuto problému lze předejít tím, že se zařadí do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem železa.

Jestliže konzumujeme železo v potravinách, není třeba je nahrazovat umělými látkami. Objeví-li se příznaky, které provázejí nedostatek železa v těle, lze zahájit doplňkovou léčbu: několik dní pijeme odstředěnou čerstvou šťávu ze syrové červené řepy, doplněnou asi v poměru 2:1 šťávou z mrkve. Do směsi nakapeme rostlinný olej (nejlépe za studena lisovaný slunečnicový). Pijeme třikrát denně před jídlem. Lze rozředit trochou vody, aby se lépe trávilo.

Jednostranná strava škodí

Železo v potravinách chybí při vegetariánské stravě. Z rostlinné stravy je lidský organismus schopen zpracovat jen asi tři procenta, z živočišné asi 15 procent železa. Kromě toho obiloviny a sója ještě ztěžují jeho absorpci. Nedostatek železa, který se vyskytuje u vegetariánů dvakrát častěji než u omnivorů (všežravců), je nebezpečný opět především pro děti a dospívající. V naší stravě existují dvě formy železa: „hemové“ a „nehemové“ železo. Hemové se nachází v živočišných tkáních a  je pro organismus lehko dostupné a dobře využivatelné. Nehemové železo je v potravinách rostlinného původu.

Železo v potravinách

Hodně železa obsahují vnitřnosti, ale protože slouží k čištění organismu zvířete, je tam i mnoho toxických látek, takže jejich konzumace není nejvhodnější. Proto volíme raději ryby, drůbež, zelenou listovou zeleninu, jídlo kořeníme čerstvou pažitkou, petrželkou a místo zákusku si zobneme směsi z ořechů, mandlí, rozinek a medu.

Železo dále obsahují: sušené meruňky, skopové kotlety, mleté hovězí, obohacené vločky, ořechy, rozinky, celozrnný chléb, sušené fíky, sardinky, čočka, vnitřnosti, fazole, hrách, vaječný žloutek, broskve, mák, sójová mouka, oves, špenát, kyselé zelí.

Víte, že…

… kdo pije větší množství kávy i čaje, musí počítat s tím, že kofein a tein brání vstřebávání železa?

Zanechte odpověď