Hlávkové zelí je chutné, zdravé a v každou roční dobu velmi levné. Na saláty z čerstvého hlávkového zelí se hodí sezonní letní bílé hlávkové zelí, ale právě tak můžeme zelný salát připravit z hlávek zimního zelí. V zimě a v předjaří jsou pro nás zelné saláty vítaným zdrojem vitaminů. Zelí si ceníme i pro jeho vysoký obsah vlákniny, což napomáhá střevní peristaltice, a dále pro velmi nízký energetický obsah – vhodné při odlehčovacích a redukčních dietách. Nabízíme několik méně známých receptů na saláty z čerstvého zelí.

Zelný salát z čerstvého zelí: Recepty

Zelný salát s „Jidášovým uchem“

  • 600 g hlávkového zelí, 50 g máčených černých hub (Jidášova ucha), 50 g kapie, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 6 zrnek pepře, 3 lžíce oleje, špetka mletého zázvoru a soli.
    Příprava: Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na hrubší nudličky. Krátce je spaříme vařící vodou a necháme okapat na sítku. Pak vyklopíme do mísy. Houby zalijeme vařící vodou v hrnku a necháme nabobtnat asi 15 minut. Také necháme okapat na sítku a přisypeme je do stejné mísy k zelí. Přidáme nakrájenou kapii, do hrnečku si připravíme zálivku: 2 lžíce vody, sůl, cukr, ocet, příp. mletý zázvor. Zelí pokapeme několika kapkami kvalitního oleje, dobře promícháme i s připravenou zálivkou. Po dokonalém promíchání necháme naležet v chladničce nejméně 1 hodinu. Tento salát je vynikající jako příloha ke všem jídlům, ke kterým se hodí čerstvý zeleninový salát.

Pikantní zelný salát

  • 1 menší hlávka zelí, 1 lžíce oleje, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička cukru, 1 lžíce osmiprocentního octa, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, mletý pepř, asi 1dl vody.
    Příprava: Zelí rozebereme na listy, nakrájíme na čtverečky, spaříme vařící vodou a necháme stát pod pokličkou 20 minut. Na rozpáleném tuku zpěníme papriku a přidáme ji do marinády připravené z ostatních přísad. Salát promícháme a necháme odležet v chladnu.

Zelný salát se smetanou

  • 500 g hlávkového zelí, 2 dl kysané smetany, 1 lžička hořčice, 2 lžíce octa, podle chuti cukr a sůl.
    Příprava: Zelí nakrájíme co nejjemněji a smísíme s ostatními přísadami. Salát je vynikající, připravíme-li jej den předem. Můžeme podávat samostatně s chlebem jako lehkou večeři.

Zelný salát s jogurtem

  • 400 g bílého hlávkového zelí, 1 bílý smetanový jogurt, sůl, pepř, špetka cukru.
    Příprava: Jemně nakrájené zelí promačkáme a vmícháme do něj ostatní přísady. Podáváme po odležení.

Zelný salát s ovocem

  • 250 g bílého hlávkového zelí, 1 střední cibule, 200 g hruškového nebo broskvového kompotu, 2 lžíce oleje, 1 dl zakysané smetany nebo bílého jogurtu, citronová šťáva, sůl, pepř.
    Příprava: Zelí upravíme na jemné nudličky, přelijeme horkou vodou a necháme okapat. Promícháme s drobně nasekanou cibulí, ovocem a dalšími přísadami. Před podáváním vychladíme.

Zelný salát s křenem

  • 400 g bílého zelí, 1 cibule, 2 jablka, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, cukr, citronová šťáva a strouhaný křen.
    Příprava: Zelí upravíme na proužky, cibuli jemně nasekáme, jablka nastrouháme na větší kapky a vše promícháme sostatními přísadami.

Zelný salát s pomerančem

  • 1 malá hlávka bílého zelí, 2 pomeranče, 1 střední cibule, 1 bílý jogurt, 1 lžíce oleje, podle chuti citronová šťáva, sůl, pepř, petrželka na ozdobu.
    Příprava: Očištěné zelí jemně nakrouháme, rozpůlenou cibuli upravíme na tenké plátky a spaříme ji. Oloupaný pomeranč zbavíme bílé blány i jader a nadrobno nakrájíme. Zelí promícháme s cibulí a ovocem, zalijeme jogurtem rozšlehaným s olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem a necháme vychladit. Ozdobíme petrželkou.

Zelný salát z červeného zelí

  • Malá hlávka červeného zelí (nebo půlka), lžíce vinného octa, půl lžičky soli, lžička cukru, lžička petrželové natě.
    Příprava: Zelí nakrájíme nebo postrouháme velmi najemno, přidáme sůl, cukr, koření, ocet a olej, dobře promícháme a posypeme natí. Připravujeme s předstihem, aby se salát dobře rozležel.