Žinčica

Žinčica, česky žinčice, je nápoj z ovčího mléka. Vzniká jako druhotný produkt při výrobě ovčího sýra. Žinčice má mléčně bělavou barvu, ostřejší a osvěživou chuť. Proto byla žinčice oblíbeným nápojem  za horkých dní. Žinčici provází pověst zdravého nápoje. V současné době se žinčice občas objeví i v obchodní síti. Jenže spíš na Slovensku.

Žinčice: Syrovátka, ale jiná

Žinčice je částečně zpracované ovčí mléko. Protože je žinčice často definována, jako syrovátka z ovčího mléka, nejeden zájemce o ochutnání ztratí odvahu. Vždyť i žlutá syrovátka z kravského mléka má své příznivce jen v řadách příznivců “rurálního” stravovaní, případně jsou z povinnosti schopni pozřít ji nemocní v rámci ozdravné kúry.

Jenže žinčice neodrazuje už od pohledu jako kravský syrovátka. Žinčice má bělavou barvu a působí opravdu mléčným dojmem. Kdo má rád kefíry, acidofilní a jiná zakysaná a kyselá mléka, ten si na žinčici pochutná. A ještě posílí zdraví.

Co je žinčice

Žinčice je druhotný produkt, který vznikne při výrobě ovčího sýra. Sesbíraná syrovátka se převařila. Jakmile se na povrchu tekutiny začaly objevovat bubliny, v zahřívání se ustalo. S povrchu se sebrala vrchní hustá žinčice, místně na Slovensku zvaná urda. Rozmícháním a ochlazením vznikla tak zvaná jemná žinčice. Někdy se z ní vyrábělo ovčí máslo. Nová, sladší žinčice se smíchala se starší (která již obsahovala užitečné mikrooganismy. Tak vznikla nejznámější kyselá žinčice. Někde se vrchní vrstva nesbírala.

Čím žinčice prospívá

O žinčičici se odjakživa traduje, že je velmi zdravá. Má též dobrou pověst coby faktor dlouhověkosti. O tomto mléčném nápoji kolují mezi tatranskými horaly nesčetné legendy. Posiluje a uzdravuje plíce. Ženám prý výrazně modeluje prsa a u mužů je účinek žinčice poněkud jiný. Na polské straně Tater prý některé farmaceutické podniky žinčici kupují a vyrábějí z ní potravinové doplňky pro povzbuzení mužnosti.

Uvádí se, že je žinčice velmi bohatá na zdraví prospívající mikroorganismy, kterých obsahuje až 1700 druhů. Nejpočetněji zastoupenými skupinami bakterií a kvasinek jsou:

  • Lactobacillus,
  • Lactococcus,
  • Leuconostoc,
  • Bifidobacterium,
  • Enterococcus,
  • Saccharomyces,
  • Kluyveromices,
  • Streptococcus,
  • Candida
  • a další.

O zdravotních účincích žinčice věděli i lázeňští lékaři někdejších klimatických lázní v Rožnově pod Radhoštěm (v první polovině 19. století). Ještě na počátku 20. století jenom na Rožnovsku spásalo horské svahy asi deset tisíc ovcí při více než dvaceti salaších a žinčici užívali pacienti ve zdejších klimatických lázních jako lék. Jednou z léčebných kúr bylo popíjení žinčice – ovčí syrovátky, kterou místní bačové vyráběli na radhošťských kopcích a denně donášeli do údolí pro lázeňské hosty. Doslova “zázračné” – a téměř okamžité účinky prý měla žinčice na pacienty trpící zácpou, nepravidelným vyměšováním a zpomaleným metabolismem.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď