Ajvar, ajvarová čalamáda či ajvarová pomazánka pochází ze Srbska a je to výrobek obsahující hlavně červené papriky a lilek. Konzumuje se buď samotný místo salátu k hlavnímu jídlu, nebo namazaný na chléb. Také se jím ochucují různé pomazánky i teplé pokrmy.
Připravuje se na podzim, kdy jsou papriky v nejlepší kondici, používají se hlavně červené rohy, ale přidávají se i chilli papričky. Podle obsahu kapsaicinu je pak ajvar buď jemný nebo s různým stupněm pálivosti.
Domácí ajvar
Ingredience:
- 5 kg červených paprik (nejlépe rohů)
- 1 ks velký lilek
- 170 ml slunečnicového oleje
- 1 palička česneku
- sůl a mletý pepř
Postup:
- Troubu vyhřejeme na 200 °C. Papriky a lilky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme asi
- 30 minut. Papriky zhnědnou a začnou se na nich tvořit puchýřky.
- Plech vyndáme, papriky přeložíme do mísy a zakryjeme, aby se zapařily. Poté je oloupeme a odstraníme semeník.
- Z lilku vydlabeme dužinu.
- V závislosti na výsledné konzistenci dužinu z lilku a paprik buď rozemeleme, nakrájíme na kousky nebo rozmixujeme.
- Hmotu vložíme do širokého hrnce, přidáme olej, rozetřený česnek se solí a případně opepříme.
- Ajvar odpařujeme několik hodin těsně pod bodem varu do konzistence pasty.
- Horkou pastu přendáme do vypařených sklenic, ihned uzavřeme víčky a zavaříme na 80 °C 20 minut.
- Skladujeme v chladnu a temnu, otevřená sklenice vydrží v lednici asi měsíc.
Brynzová pomazánka s ajvarem
Ingredience:
- tvaroh (nízkotučný) 250 g
- brynza 125 g
- ajvar (podle chuti jemný či pálivý) 3 lžíce
- majonéza 1 lžíce
- sladkokyselé okurky 2 ks
- malá cibule (nejlépe červená) 1 ks
- jarní cibulka 1 ks
- uzená paprika 1 lžíce
- pálivá paprika podle chuti a ostrosti ajvaru (nemusí být)
- sůl
Postup:
- Brynzu rozmělníme v míse vidličkou.
- Přidáme tvaroh, ajvar a majonézu a umícháme do hladka.
- Cibulky a okurky nakrájíme na drobno a přidáme k pomazánce.
- Dochutíme paprikami a solí.
- Mažeme na čerstvý chléb.
Křupavé kuřecí kousky s ajvarem
Ingredience:
- 12 kuřecích křidélek nebo malých paliček
- 2 lžíce ajvaru
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 vejce
- 100 g kukuřičných lupínků nebo nepražených arašídů
- koření na křidélka, grilovací nebo jiné
- strouhanka dle potřeby
- sůl (pokud není obsažená v koření)
- 1 l oleje na usmažení
Postup:
- Křidélka v kloubu rozdělíme a podél kosti prořízneme kůži. Paličky nařízneme ze dvou stran.
- V hlubší míse smícháme ajvar, jogurt a vejce, přidáme koření a sůl podle chuti.
- Maso do směsi vložíme a promícháme. Necháme chvíli odležet.
- Mezitím si nadrtíme lupínky nebo nastrouháme arašídy.
- V další míse smícháme strouhanku, lupínky nebo arašídy a trochu stejného koření.
- Křidélka nebo paličky důkladně obalíme ve strouhankové směsi.
- V hluboké pánvi rozpálíme olej a jednotlivé kousky pozvolna usmažíme.
- Necháváme okapat na ubrousku a ihned podáváme.